SJ: Srbijanska novinarka Snežana Čongradin napadnuta tokom protesta povodom uklanjanja grafita posvećenih Ratku Mladiću

Novinarka lista “Danas” Snežana Čongradin napadnuta je na Trgu Milana Mladenovića 25. novembra uvečer, dok je snimala protest koji je organizovan povodom uklanjanja grafita “Ratko Mladić srpski heroj”.  

Na video snimku koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo od kolegice Čongradin vidi se da ju je napadač  udario po ruci i izbio joj telefon dok je uživo prenosila protest za sajt dnevnog lista “Danas”. Policija je uhapsila napadača nakon što se incident dogodio.

Čongradin je za SafeJournalists mrežu izjavila da sumnja da je napadač na nju pripadnik ili simpatizer ekstremne grupe “Levijatan” jer, kako navodi, nakon napada na nju dobila je niz poruka podrške u kojima se, između ostalog, navodi i ta informacija, potkrijepljena fotografijama te osobe sa vođom grupe Levijatan Pavlom Bihalijem.

“Ovo je drugi grubi incident koji se dogodio našoj kolegici Čongradin u posljednjih mjesec dana i zbog toga upozoravamo nadležne organe da najozbiljnije shvate situaciju i istraže oba slučaja, a kolegici Čongradin obezbijede nesmetan život i rad. Podsjećamo i da ovo nije prvi incident koji je prijavljen nadležnim organima, a u kojem su novinari žrtve pripadnika i simpatizera ekstremne grupe „Levijatan“ i da nijedan od tih slučajeva još uvijek nije dobio sudski epilog, što dokazuje našu tezu da nekažnjivost vodi do novih napada”, izjavio je predsjednik NUNS-a, Željko Bodrožić. 

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu Nezavisnom udruženju novinara Srbije i zahtijeva da se kolegici Čongradin pruži neophodna zaštita te da se svi slučajevi napada na nju u najbržem mogućem roku procesuiraju. Ovim putem upozoravamo nadležne organe i javnost da su se u Srbiji u posljednjih mjesec dana intenzivirali napadi na novinare od strane ekstremnih grupa i da je neophodno da policija pruži veću zaštitu novinarima tokom protesta, a da tužilaštvo prati ove slučajeve i podnosi krivične prijave po službenoj dužnosti.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 26.11.2021.

Udruženje novinara Makedonije

 Udruženje novinara Kosova

 Udruženje BH novinari

 Hrvatsko novinarsko društvo

 Nezavisno udruženje novinara Srbije

 Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest