Najava: Predstavljanje istraživanja „Kapaciteti nevladinih organizacija i udruženja građana u pogledu medijske pismenosti”

Sarajevo, 10.11.2021.- Udruženje/udruga BH novinari organizuje prezentaciju rezultata istraživanja pod nazivom „Kapaciteti nevladinih organizacija i udruženja građana u pogledu medijske pismenosti“, koja će se održati u petak 12. novembra 2021. godine sa početkom u 11:00 časova, putem Zoom platforme.

Istraživanje je dio projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Uprkos sve većem razvoju novih tehnologija i rastućoj ulozi koju mediji imaju u društvu, u Bosni i Hercegovini ne postoji adekvatno djelovanje vlade ili javnih rasprava o pitanjima vezanim za medijsku pismenost. Građani Bosne i Hercegovine nisu opremljeni da zahtijevaju slobodan pristup informacijama putem nezavisnih i raznolikih medija, a haotični digitalni medijski pejzaž otvara mogućnosti za širenje različitih oblika iskrivljenih vijesti i iskrivljenih informacija. Takođe, organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno znanja i kapaciteta za zagovaranje i promociju medijske pismenosti, kao ni za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti.

BH novinari su tokom oktobra 2020. i 2021. sproveli istraživanje i follow up istraživanja kako bi  utvrdili nivo medijske pismenosti u organizacijama civilnog društva, ali i procjenili znanja, kapacitete i mehanizme za edukaciju lokalnog stanovništva o medijima. Takođe, jedan od ciljeva bio je i da se utvrdi da li organizacije civilnog društva u lokalnim zajednicama imaju mehanizme za približavanje medijske pismenosti građanima, ali i sposobnost građana da pristupe, analiziraju i proizvedu informacije s konkretnim učincima.

Glavni istraživač je mr Borislav Vukojević, a istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 64 organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, kroz dva kruga istraživanja, koje se primarno bave građanskim aktivizmom, demokratijom i ljudskim pravima, te društvenim pitanjima.

Neka od istraživačkih pitanja koja su korištena tokom istraživanja su da li nevladine organizacije imaju dovoljno znanja i resursa u pogledu medijske i informacijske pismenosti, te da li su do sada imali treninge iz ove oblasti, da li zaposleni u organizacijama imaju razvijene vještine kritičkog mišljenja koje im omogućavaju da izaberu adekvatne medije, da li organizacije rade sa lokalnim stanovništvom i svojim ciljnim grupama na obukama iz oblasti medijske pismenosti, te da li održavaju radionice na tu temu itd.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest