Women’s Press Forum u Mostaru: Žene u politici moraju se izboriti za veći prostor u medijima

 

Mostar, 09.11.2021. – Žene u politici se moraju izboriti za veći prostor u medijima nudeći atraktivne medijske sadržaje. Poražavajuća je činjenica da u aktuelnoj Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijedne žene, dok su od 35 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara samo osmero njih žene, istaknuto je tokom debate o temi prisutnosti političarki u javnom i medijskom prostoru koja je održana danas u Mostaru, u organizaciji Udruženja BH novinari.

Ženama u politici se više zamjeraju propusti u odnosu na muškarce, smatra Tihana Đevenica sa Radiopostaje Čapljina. Ona je kazala da je u predstavljanju kandidata u predizbornim kampanjama omjer dva muškarca naspram jedne žene, te da mediji nisu ti koji političkim strankama mogu sugerisati koje će kandidate odabrati za prezentaciju njihovih kampanja.

Kolumnist i urednik portala Bljesak.info Berislav Jurič mišljenja je da žene u političkom životu BiH i dalje uglavnom djeluju u pozadini.

„Mediji nisu krivi za ono što se plasira u politici. Oči javnosti su drugačije u odnosu na medije. Mi moramo plasirati ono što javnost želi, a žene ne smiju biti samo ‘šminka’ u politici“, kaže Jurič.

Urednica portala Hercegovina.info Kristina Perić naglasila je da na području Hercegovine do sada nije izabrana niti jedna gradonačelnica.

„Vlada HNK je ‘muška’ vlada, i kako da mi mediji damo prostor ženama kada nemamo ministrice? Imamo masu žena koje šute, samo neke su hrabre da javno istupe i predstave svoje stavove“, rekla je Perić.

Da žene nerijetko same pristaju da budu „ikebana“ u političkom životu, smatra i novinarka Direkt portala Milanka Kovačević: „Mislim da se situacija dugo neće promijeniti. Žene puštaju kolege iz stranaka da govore umjesto njih.“

Vijećnica Prve mostarske partije u GV Mostara Adela Gosto podsjetila je da Zakon o ravnopravnosti spolova BiH garantira 40% žena na listama.

“Sama sam se borila za sebe i vodila kampanju da uđem u Gradsko vijeće“, rekla je Gosto.

Na vrhu hijerarhije moći na političkoj sceni u BiH su muškarci i to je više nego očigledno – od članova tročlanog Predsjedništva, do pozicija premijera i predsjednika političkih stranaka, kaže Daniela Jurčić, docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

„Žene mogu biti vidljive u politici. Pitam se zašto se žene prikazuju stereotipno, a muškarci ne? Stereotip u bh. društvu žena u politici jeste prikaz žene kroz majčinstvo, ismijavanje žene i njezinog izgleda, seksualne orijentacije i drugo“, navela je Jurčić.

Današnju debatu u Mostaru u kojoj je sudjelovalo 25 učesnika organizovali su BH novinari okviru Women´s Press Foruma, neformalnog oblika organizovanja i djelovanja novinarki i političarki sa ciljem povećanja prisustva žena u javnom prostoru i medijima, te njihovoj većoj zastupljenosti u organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Women´s Press Forum se održava uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest