UN: Devet od 10 ubistava novinara prođe nekažnjeno

Stručnjaci Ujedinjenih naroda objavili su da devet od 10 ubistava novinara i ostaje nekažnjeno.

U zajedničkoj izjavi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, stručnjaci UN-a pozvali su zemlje da istraže nasilje nad novinarima i krivično gone počinioce, prenosi Anadolija.

Smatraju da su novinari i dalje nesigurni i da je visoka stopa nekažanjavanja za napade i ubistva nad njima.

“Tokom protekle godine širom svijeta novinarima su prijetili, maltretirali ih, fizički napadali, otimali, zatvarali, mučili i ubijali – samo zato što su radili svoj posao”, poručili su u zajedničkoj izjavi.

Prijetnje sigurnosti novinara dobile su nove oblike u digitalnom dobu, posebno za novinarke.

“Dok se novinarima i novinarkama prijeti dok rade svoj posao, žene, uključujući one iz manjinskih grupa, u mnogo su većem riziku od seksualnih napada i rodno zasnovanog nasilja na internetu, uključujući uznemiravanje, trovanje, silovanje i prijetnje smrću”, naveli su iz UN-a.

Kako se navodi u saopćenju, nekažnjavanje takvih djela narušava njihovo samopouzdanje, stigmatizirajući ih i generirajući strah, sram te reputaciju i profesionalnu štetu.

“U ekstremnim slučajevima prijetnje na internetu mogu eskalirati do fizičkog nasilja, pa čak i ubistva, kao što je pokazalo ubistvo Daphne Caruane Galizia, koja se borila protiv korupcije na Malti”, rekli su stručnjaci.

Mišljenja su da su napadi na novinare napad na pravo društva da bude informirano, na pravo na slobodu izražavanja, kao i na mnoga druga ljudska prava, uključujući pravo na život i slobodu pojedinaca o kojima je riječ.

Smatraju da se mnogo više treba uraditi kako bi se zaštitili predstavnici medija.

Prošle godine, prema UNESCO-u, 62 novinara širom svijeta ubijena su samo zato što su radili svoj posao, rekao je u ranijem saopćenju generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

“Mnogi su poginuli dok su izvještavali o sukobu. Ali, posljednjih godina broj medijskih radnika ubijenih izvan zona sukoba je porastao”, kazao je Guterres.

Dodao je da u mnogim zemljama istraživanje korupcije, trgovine ljudima, kršenja ljudskih prava ili ekoloških problema dovodi novinare u opasnost.

(Izvor: Agencije)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest