SJ: Novinar Pero Jovović žrtva jezive kampanje

Nakon što je tabloid Informer o novinaru Nova.rs Peri Jovoviću napisao da je simbole Kosova objavio na svom privatnom profilu na Facebooku, Jovović je postao meta prijetnji na internetu. Slika ovog novinara sa zabodenim nožem u glavu pojavila se na stranici na Instagramu „Kožnog kaputa“ sa natpisom: „Danas učimo: kako pravilno zaklati svinju.“

U tekstu objavljenom na portalu Informer, novinar je bio na meti jer je na svom Facebook nalogu podijelio lokaciju na kojoj se nalazi. U tekstu se pominje i Veselin Simonović, glavni urednik Nova.rs, jer je “lajkao” Jovovićevu objavu. Nakon toga upućene su brojne uvrede i prijetnje novinarima, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem.

Pero Jovović je rekao da „od trenutka kada su državni mediji objavili tekst u kojem su ga targetirali kao nekoga ko podržava nezavisno Kosovo i označili ga kao izdajnika, nije prestao da prima prijetnje smrću i najgnusnije uvrede“.

„Želim da vjerujem da Tužilaštvo i državne institucije neće podijeliti novinare na podobne i nepodobne u odnosu na ono za šta mediji rade, i da će slučaj biti procesuiran“, rekao je on.

Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), istakao je da „takve prijetnje upućene novinaru Jovoviću nisu samo za osudu i sankcionisanje, već su primjer u kakvoj jezivoj psihozi se nalazi srbijansko društvo“.

„Želim da vjerujem da će svi oni koji su mu prijetili biti krivično gonjeni, ali nisam optimista da će Informer i oni koji su pokrenuli ovako nešto ikada vidjeti lice pravde“, rekao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u u osudi ovog podmuklog ciljanja novinara Pere Jovovića i brutalnih prijetnji koje su mu upućene. Tražimo od srbijanske policije i Tužilaštva da što prije procesuiraju osobu koja stoji iza prijetnje. Molimo i predstavnike vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da smire ovakvu atmosferu u društvu.

O ovom slučaju obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 16. 10. 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest