BH novinari: Finansiranje lokalnih medija mora biti transparentno i u interesu svih građana

Sarajevo, 14.10.2021. –   Upravni odbor  Udruženja/udruge BH novinari  upozorava gradske i kantonalne vlasti u Zenici da finansiranje lokalnih medija iz javnih budžeta mora biti transparentno i u interesu razvoja lokalnih medija, jačanja pluralizma i objektivnog informisanje svih građana. S tim u vezi, nedopustive su bilo kakve manipulacije javnim novcem ili finansiranje poslušnosti medija, koje podrazumijeva  rad novinara u korist lokalnih vlasti i njihovih političkih ciljeva, a ne građana!?

Upravni odbor BH novinara podsjeća da je Vlada  Zeničko – dobojskog kantona nedavno dodijelila 300.000 KM medijima i organizacijama u oblasti kulture i društvenog aktivizma. Nakon dodjele sredstava, na svom Facebook profilu gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je na neprimjeren i uvredljiv način, bez ikakvih činjenica ili dokaza, etiketirao i vrijeđao novinare i medije – dobitnike granta.

Budući da je riječ o gradonačelniku koji je, nakon dolaska na vlast, smijenio tadašnje rukovodstvo RTV Zenica i nastavio sa višegodišnjom kampanjom i  političkim pritiscima na medije i novinare koji nisu radili po njegovom diktatu ili zahtjevima, najnoviji napad na novinare u Zenici UO BH novinara ocjenjuje političkim licemjerstvom i pokušajem skretanja pažnje sa finansiranja medija novcem kojim raspolažu Gradsko vijeće Zenice i sam gradonačelnik Kasumović.

UO BH novinara još jednom naglašava kako finansiranje lokalnih medija i profesionalnog novinarstva predstavlja javni interes i poštivanje prava svih građana na informisanje u lokalnim zajednicama, te nikako ne smije biti prepušteno pojedincima u općinskoj i/ili kantonalnoj vlasti ili podređeno interesima bilo koje političke partije. U tom kontekstu, BH novinari pozivaju državne vlasti da hitno pristupe donošenju zakona o transparetnosti medijskog vlasništva, kao i pravila za transparentno i odgovorno finansiranje medija javnim novcem, kako bi se stalo ukraj politčkim manipulacijama budžetskim sredstvima i „kupovinom“ naklonosti  medija prema lokalnim vlastima. Nacrti zakonskih rješenja o transparentnosti medijskog vlasništva i transparentnog finansiranja medija iz javnih budžeta čekaju u ladicama Ministarstva prometa i komunikacija BiH od decembra 2018. godine, bez ikakvog izgleda da uskoro budu stavljeni u parlamentarnu proceduru.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest