BH novinari: Predstavnici vlasti u RS-u moraju prestati stavljati mete na čelo novinarima!

Banja Luka/Sarajevo, 01.10.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ponašanje najviših predstavnika vlasti i javnih institucija u Republici Srpskoj prema medijima, etiketiranje novinara/ki i medija kao „izdajnika“ i „zločinaca“, zabranu pristupa informacijama novinarima koje smatraju „nepodobnim“, te  uskraćivanje mogućnosti novinarima da na press konferencijama postavljaju pitanja. 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se po ko zna koji put obrušio na medije čije mu se izvještavanje ne dopada, pa je tako BN televiziju etiketirao kao „dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv RS-a“ i „najveće zlotvore u RS-u“. Nakon što je na njegovu tiradu i nedopustive optužbe reagovala novinarka ove TV kuće Slađana Jašarević, Dodik joj je poručio da je ona „veliki izdajnik“ i zaključio da „ovi s BN-a nisu normalni“.

Istovremeno, portparolka bolnice u Trebinju je uoči početka konferencije za medije prisutnima rekla da pitanja direktoru bolnice Nedeljku Lambeti imaju pravo postaviti samo novinari tri odabrana medija, dok ostali ne mogu postavljati pitanja?!

Ovakav pristup čelnih ljudi SNSD-a i predstavnika javnih ustanova prema novinarima i medijima zabrinjavajući je do te mjere da stvara atmosferu straha unutar medijske zajednice u Republici Srpskoj, ali i među građanima ovog entiteta. Selekcija medija na „podobne“ i „nepodobne“, „patriotske“ i „nepatriotske“, „prijateljske“ i „neprijateljske“, sada je već očigledno postala dio mračne agende vlasti u RS-u sa namjerom da i među samim novinarima, urednicima i vlasnicima medija kreiraju međusobnu netrpeljivost i bojazan od kritičkog izvještavanja o političkim moćnicima, koji bi od pojedinih novinara kontinuirano pravili „izdajnike“ u očima građana Republike Srpske.  

Upravo su ovakve vrste javnih istupa političkih lidera poput Milorada Dodika dovele do stvaranja ambijenta u kojem se dešavaju čak i pokušaji ubistava novinara koji kritikuju vlast, kao što je to bio slučaj u augustu 2018., kada je brutalno pretučen novinar BN-a Vladimir Kovačević. Umjesto da iz toga izvuče pouku i stane u zaštitu svih novinara podjednako  i njihovog prava na slobodu izražavanja, Dodik nastavlja crtati mete na čelo samo određenim medijima i novinarima, te svakodnevno vršiti pritisak i verbalno nasilje sa ciljem zavođenja političke i institucionalne cenzure.  

Upravni odbor BH novinara apeluje na sve uposlenike medija u Republici Srpskoj, ali i na prostoru cijele BiH, da ne dozvole da politički interesi stanu između njih i njihovih kolega! Bezuslovna solidarnost sa kolegicama i kolegama uz poštivanje profesionalnih i etičkih normi tokom izvještavanja, posebno u situacijama kada se pojedini novinari i mediji nađu “na meti” političara, nikada nije bila neophodnija. To je ujedno i jedini način da se zajedno izborimo za slobodne i profesionalne medije, otporne na političke uticaje,  kao i za siguran ambijent za rad svih novinara i novinarki u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest