Udruženje žena Seka: Za bolju medijsku pismenost zajednice

Goražde/Foča, 27.09.2021.- U organizaciji udruženja žena „SEKA“  Goražde održane su dvije radionice o medijskoj pismenosti u Goraždu i Foči pod nazivom „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“. Učesnici radionica bili su novinari, predstavnici organizacija građanskog društva, prosvjetne radnice i građani iz Goražda, Foče FBiH, Rudog i Višegrada.

Trenerice na radionicima bili su iskusni novinari i novinarke Elma Kazagić, Aleksandra Janković, Elvira Aganović i Igor Janković koji su kroz konkretne primjere učesnicima radionice približile osnovne pojmove medijske pismenosti. Kroz posebnu vježbu, učesnici su obradili i dali primjere argumentiranih nastupa s jedne strane i populizma s druge strane. Predavač na radionicama bio je i IT stručnjak Ahmet Hadžiahmetović koji je govorio o pitanjima sigurnosti na internetu i zaštite informacija.

Učesnica na radionici Olivera Stanković sa Televizije Rudo nakon radionice je poručila da su treneri imali odlične prezentacije i da je radionica bila uspješna. Istaknula je da je od velike važnosti uvezivanje medija te da su ovakve aktivnosti poželjne jer doprinose uvezivanju, upoznavanju i razmjeni iskustva u radu novinara.

Prema riječima trenerice Elme Kazagić, medijska pismenost je vrlo bitna tema jer imamo trendove rasta govora mržnje i populizma na društvenim mrežama i u medijima. „Najčešće to čine političari, ali ne nedostaje populista ni u drugim segmentima. Zbog toga ćemo na radionicama razgovarati o argumentima, informacijama, dezinformacijama, govoru mržnje i lažnim vijestima i vrlo mi je drago da vidim učesnike koji su danas ovdje stigli iz cijele regije“.

Radionica u Foči okupila je mlade učesnike iz Foče i Goražda. Posebno su obrađene teme argumentacije, cyberbullyinga, zaštite privatnosti na internetu, a fokus je bio na praktičnom radu i simulaciji medijskih nastupa. Mladi su predstavili primjere govora mržnje, argumentirane informacije i dezinformacije, a materijal će biti iskorišten za kreiranje zajedničkog videa sa radionica.

Učesnica na radionici Arijana Nevisinjac smatra da joj je kao studentici žurnalistike učešće na ovakvoj radionici značajno. „Prvi put učestvujem na ovakvoj radionici. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak jesu predavanja iskusnih novinarki i stručnjaka i vježbe koje smo imali, primjena onoga o čemu smo govorili u praksi. Danas kada u online sferi imamo poplavu različitih informacija veoma je važno prepoznati lažne vijesti, dezinformacije i populizam.“

U sklopu projekta planirane su još dvije radionice koje će se održati u oktobru u Rogatici i Višegradu.

Projekat „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“ se finansira iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji, slobodno društvo“, koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest