Mladi iz Ilijaša: Objektivnost mora biti imperativ u novinarstvu

Ilijaš, 24.09.2021.- Upoznavanje mladih sa novinarstvom kao profesijom, te ulogom novinara i radom u službi istine i objektivnog izvještavanja bilo je u fokusu radionice pod nazivom “Medijska pismenost“ koju je organizovala omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ u Ilijašu u okviru projekta „Mediji za mlade“.

Ciljnu grupu su sačinjavali mladi – članovi novinarske sekcije koji su imali priliku da se upoznaju sa poslom medijskih radnika, te da sa edukatorom dr Amerom Džihanom prođu kroz jedan uobičajeni radni dan novinara u potrazi za istinom i relevantnim informacijama za građane u lokalnim zajednicama.

Jedna od polaznica edukacije Ema Kučanin ističe da su sa edukatorom diskutovali o zanimljivim i važnim temama koje se tiču medija, ali i opasnostima koje donose nove tehnologije, društvene mreže, te nekritičko konzuiranje medijskih sadržaja. „Mi smatramo da se o ovim temama mora češće pričati zbog generacija koje dolaze, jer će i oni odrastati uz  internet i društvene mreže i medije koji smatraju da moramo biti savršeni fizički da bismo postigli nešto u  životu. Ova edukacija je bila dobar način da se završi jedan školski dan i nadam se da ću opet imati priliku da prisustvujem na sličnoj edukaciji“, smatra Kučanin.

Edis Mušanović je imao slično iskustvo nakon radionice: „Poslije nastave, moje kolege i ja smo imali priliku slušati zanimljivo predavanje na temu medijske pismenosti. Pričali smo o tome kakav uticaj na nas mlade imaju mediji. Edukacija mi se svidjela, jer sam naučio dosta novih stvari o kojima ranije nisam ni razmišljao. Mišljenja sam da ne bismo trebali vjerovati svemu što piše na internetu“.

Mladi su zaključili da u novinarskom poslu objektivnost treba da bude imperativ, te da je ova profesija od izuzetnog značaja za društvo koje teži demokratičnosti, slobodi izražavanja i poštivanju ljudskih prava.

Projekat „Mediji za mlade“ koji implementira Udruženje Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest