BH novinari: Gradska uprava Banje Luke i gradonačelnik Stanivuković moraju novinarima omogućiti pristup javnim informacijama

Sarajevo/Banja Luka, 22.09.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Gradskoj upravi Grada Banja Luka zbog netransparentnog odnosa prema medijima i građanima, kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te neprimjerenog javnog „prozivanja“ i etiketiranja novinara od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Predstavnici Gradske uprave Grada Banja Luka kontinuirano ignorišu zahtjeve novinara za pristup informacijama u vezi sa trošenjem budžetskog novca u ovoj javnoj instituciji. Istovremeno, gradonačelnik Stanivuković je u nekoliko navrata na konferencijama za novinare prozivao pojedine medije tvrdeći da o njemu i o radu Gradske uprave pišu „laži“,navodeći novinare portala Žurnal u tom kontekstu, a uposlenike Alternativne televizije (ATV) nedavno je nazvao „privatnim novinarima“.

Umjesto što etiketira i kleveće predstavnike medija na press konferencijama, gradonačelnik Stanivuković trebao bi početi da se ponaša u skladu sa javnom funkcijom koju obavlja i da odgovori na brojne upite koje mu novinari već mjesecima upućuju.

Transparentnost i sloboda pristupa informacijama su imperativ rada javnih institucija i neophodno je da se predstavnici vlasti, odnosno svi oni koji obavljaju javne funkcije obavežu na proaktivnu transparentnost i samoinicijativno objavljivanje podataka kao što su ugovori o javnim nabavkama, izvještaji o izvršenju budžeta i zakonski propisi.

Upravni odbor BH novinara podsjeća gradonačelnika Stanivukovića da ukoliko smatra da je neki medij iznio neprovjerene ili netačne navode, na raspolaganju su mu rješenja poput demantija ili tužbe. Uvredljivo i bahato „obračunavanje“ na konferencijama za medije nije način na koji jedan javni zvaničnik treba da se odnosi prema novinarima, a svakako ne predstavlja argumentaciju kojom se pobijaju činjenice iznesene u medijskim sadržajima.

Nažalost, skrećemo pažnju da je gradonačelnik Stanivuković samo jedan od mnogih javnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji na upite novinara o pitanjima od javnog interesa odgovara upornom šutnjom i ignorisanjem. Posljednja istraživanja Transparency Internationala pokazuju da tek nešto manje od polovine javnih preduzeća u BiH (44,5%) dostavlja odgovore na tražene informacije u zakonskom roku od 15 dana, a iz godine u godinu povećava se broj žalbi Instituciji ombudsmena za ljudska prava zbog kršenja prava na slobodan pristup informacijama.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari   

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest