Održana edukacija za mlade iz oblasti medijske pismenosti

U okviru projekta “Mediji za mlade”, Omladinska organizacija “ ISKORISTI  DAN – CARPE DIEM “ je organizovala edukaciju na temu “Medijska pismenost”, koja se održala 16. 09. 2021. u Prostoru za mlade. Edukaciju je vodio dr. Amer Džihana.

Polaznici edukacije naučili su osnovne elemente medijske i informacijske pismenosti, te ojačali svoje kapacitete za lakše razumijevanje digitalnog okruženja u kojem djeluju mediji i drugi učesnici komunikacijskog procesa. 


„Izuzetno sam zadovoljan interesovanjem koje su pokazali učesnici. Uspjeli smo da razgovaramo o aktuelnim medijskim temama i da na primjerima koji su bliski mladima otvorimo diskusiju o utjecaju digitalnog komunikacijskog i medijskog okruženja na društvo. Cjelokupna radionica organizirana je u relaksiranoj atmosferi što je omogućilo otvoreno iskazivanje mišljenja i kritičko propitivanje medija i njihovih sadržaja“, istakao je dr. Amer Džihana.

„Kao prvo, željela bih da se zahvalim Omladinskoj organizaciji “ISKORISTI DAN – CARPE DIEM” na pruženoj prilici da učestvujem na ovakvoj jednoj edukaciji. Ono što bih posebno istakla jeste da mi je drago da se u našoj okolini, u ovom našem malom gradu, pruža prilika mladima da saznaju nešto novo. Iz ove radionice sam i ja naučila nešto novo o temi o kojoj skoro ništa nisam znala, o tome kako mediji utiču na nas i kako možemo prepoznati koja informacija je tačna, a koja ne. Također bih željela da se zahvalim predavaču dr. Ameru Džihani što nas je počastio svojim prisustvom, te prenio svoje znanje na nas o medijskoj pismenosti.“, kazala je Almina Ahmetspahić jedna od učesnica edukacije. 

Projekat „Mediji za mlade“ koji implementira Udruženje Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest