BH novinari: Zahtijevamo istragu i sankcioniranje osoba koje stoje iza hajke na Lejlu Turčilo

Sarajevo, 11. septembra 2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju hajku na profesoricu Lejlu Turčilo, šeficu Odsjeka za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu (FPN), medijsku analitičarku i članicu BH novinara.

Više od godinu dana profesorica Turčilo, njen nastavnički angažman i javno djelovanje predmet su organizirane kampanje, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, koje predvode Sejl Media i novinarka Alena Lena Demirović,  autorica spornih sadržaja. Javna hajka pojačana je posljednjih mjesec dana uz nacionalističke objave i etiketiranje Turčilo kao profesorice koja “truje bošnjačku djecu” i svrstava se u red „negatora genocida“. Neprimjerene, huškačke i uvredljive sadržaje portala Sejl.org prenijeli su i neki od bosanskohercegovačkih medija, čime je dodatno ugrožena lična sigurnost i profesionalni integritet koleginice Turčilo.

Posebno zabrinjava to što su napadi na Lejlu Turčilo počeli nakon ukazivanja na nedozvoljena imenovanja u profesorska zvanja na sarajevskom FPN, pa se doimaju kao jedna vrsta “odmazde” za ukazivanje na kršenje zakona.  Istovremeno, skrećemo pažnju  i na činjenicu da se novinarka, autorica prijetećih i opasnih sadržaja protiv Turčilo, povezuje sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” sa sjedištem u Sarajevu, koju  navodno predstavlja u Sjevernoj Americi i Kanadi,  kao i sa kanadskim Institutom za genocid, čija je saradnica. 

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje objave i etiketiranje profesorice Turčilo kao  brutalno online nasilje, te kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja. Ovo je i  jedan od „provjerenih“, nasilnih načina zaustavljanja kritičkih glasova unutar medijske i akademske zajednice Sarajeva i Bosne i Hercegovine u cjelini, sa ciljem urušavanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva.   

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti sve domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja o prijetnjama i ugrožavanju sigurnosti Lejle  Turčilo, a od policijskih i pravosudnih organa zatražiti istragu i sankcioniranje svih osoba koje su, direktno ili indirektno, povezane sa ovim sučajem cyber kriminala i nasilja nad pojedincem.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest