Kroz omladinski aktivizam do medijske pismenosti i nezavisnog novinarstva u lokalnim zajednicama

Ilijaš, 07.09.2021.- Promovisanje i edukacija mladih o medijskoj pismenosti, nezavisnom novinarstvu i medijskom pluralizmu te razvijanje kritičkog mišljenja mladih u općini Ilijaš kroz podcastove se nalazi u fokusu projekta „Mediji za mlade“ koji implementira Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN-CARPE DIEM“.

U okviru projekta je planirana edukacija za 35 srednjoškolaca i mladih na temu medijske pismenosti, nezavisnog novinarstva i medijskog pluralizma, kreiranje i snimanje 10 podcastova o temama i gostima značajnim za mlade, sa ciljem razvijanja kritičkog mišljenja i unaprjeđenja slobode izražavanja u lokalnoj zajednici. 

Elma Glamoč, predsjednica organizacije „ISKORISTI DAN-CARPE DIEM“ ističe da su projektnu ideju dobili na osnovu Strategije prema mladima općine Ilijaš u kojoj se navodi da 95% mladih osoba posjeduje priključak za Internet, te da 77% njih koristi Internet svaki dan. „Ovi podaci postaju zabrinjavajući kada uzmemo u obzir činjenicu da je sve više govora mržnje na društvenim mrežama, te da bez edukacije i promovisanja medijske pismenosti i „bontona na internetu“, mladi Internet mogu koristiti u pogrešne svrhe“, smatra Glamoč.

Izuzetno smo ponosni na ovaj projekat jer predstavlja nove ideje, nove načine komunikacije, razmjene mišljenja te u suštini novi put oblikovanja stavova mlade osobe. Generacije mladih se smjenjuju, tehnologija napreduje te se trudimo biti “u korak” s vremenom i pružiti mladima prilike za savremene tematike“, dodaje Glamoč.

Projekat „Mediji za mlade“ koji implementira Udruženje Omladinska organizacija „ISKORISTI DAN – CARPE DIEM“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest