Održana radionica o medijskoj pismenosti za marginalizovane kategorije žena

Bratunac, 02.09.2021.- Radionica na temu medijske pismenosti za marginalizovane kategorije žena održana je u Bratuncu u okviru projekta Zajednički za bolju medijsku pismenost u opštini Bratunac koji provodi UŽ „Priroda“ i „Maja“.

Cilj radionice je bio unapređenje znanja i vještine marginalizovanih kategorija žena za procjenu medijskih sadržaja i njihove interpretacije, što će smanjiti mogućnosti manipulisanja ovom kategorijom.

Nakon uvodnog upoznavanja, predstavljanja projekta i pojašnjenja pojmova vezano za medijsku pismenost, radilo se na unapređenju vještina  kritičkog razmišljanja koje omogućuju biranje medijskih sadržaja i njihovu interpretaciju. Takođe, razgovaralo se i o funkciji  i svrsi  s kojom nastaje medijski sadržaj, te o  njegovom  uticaju  na ličnost i zajednicu.

Radionicu je vodio dugogodišnji novinar Nenad Petrović koji je na kraju radionice zaključio da je potrebno više ovakvih aktivnosti, zbog edukacije građanki i građana na ove teme, obzirom da su teme koje su obrađene, učesnicama bile skoro potpuno nove i nisu se ranije susretale sa istim.

Emira Smajić, učesnica radionice, je izrazila svoje zadovoljstvo učešćem na radionici i takođe smatra, da je potrebno da se o medijskoj pismenosti, naročito o kritičkom načinu sagledavanja medijskih sadržaja, treba više pričati. Većina učesnica je prvi put bila na radionici koja obrađuje ove teme, dok je Stanislava Šakota, koja je već učestvovala na ovakvim radionicama, jer se bavi pisanjem blogova, rekla da joj je radionica približila neke pojmove, što će joj pomoći u njenom daljem radu.   

Ovaj projekat je svoju realizaciju započeo u julu ove godine početnom radionicom na kojoj su predstavnici NVO, lokalne uprave i lokalnih medija iskazali potrebu za saradnjom u cilju identifikacije problema koji uzrokuju dezinformacije i govor mržnje u zajednici, te potrebu stvaranja   „kritične mase“ i platforme za zajedničko rješavanje problema.

U narednom periodu će biti realizovana još jedna radionica za žene na temu medijske pismenosti i  istraživanje u cilju boljeg razumjevanja navika korištenja medija kao sredstava  javnog informisanja  i stepena medijske pismenosti u opštini Bratunac, sa akcentom na marginalizovane kategorije žena. Istraživanje će se uraditi putem anketiranja/intervjua sa 100 ispitanika u lokalnoj zajednici, te će se rezultati  prezentovati na završnom okruglom stolu. Rezultati će takođe poslužiti  za nastavak aktivnosti u cilju poboljšanja medijske pismenosti građana Bratunca. Predviđena je i kampanja podizanja svijesti o potrebi povećanja medijske pismenosti u lokalnoj zajednici putem štampanja i distribuisanja promo edukativnih letaka i radio emisija.

Projekat „Zajednički za bolju medijsku pismenost u opštini Bratunac“ koji implementira Udruženje žena „Priroda“ i „Maja“ je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest