Reporteri bez granica pozvali SAD da donesu plan o evakuaciji afganistanskih novinara

 

Pariz, 23. 08. 2021. – Uoči samita G7 o situaciji u Afganistanu, koji je najavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, Reporteri bez granica (RSF) pozvali su na donošenje plana za evakuaciju ugroženih afganistanskih novinara i branitelja ljudskih prava.

RSF je uputio ovaj poziv u vrijeme kada se čini da Sjedinjene Države imaju samo jedan prioritet u Afganistanu – evakuaciju vlastitih građana i bivših zaposlenika.

Planovi evakuacije koje su pripremile druge zemlje, uključujući evropske, to nisu u mogućnosti uraditi jer je tim osobama onemogućeno da dođu do aviona. To blokira evakuaciju onih s popisa (koje pružaju nevladine organizacije poput RSF-a) i ugroženih osoba koje su u opasnosti.

Kako bi se organizirala njihova evakuacija, RSF je pozvao na odgodu završetka povlačenja američkih vojnih operacija u Afganistanu i nakon datuma koji je trenutno predviđen. Upozoravaju da će biti nemoguće dovršiti evakuaciju svih onih koji su u velikoj opasnosti, uključujući afganistanske novinare, do 31. augusta.

Jedan od ciljeva plana koji je zatražio RSF je i stvaranje pristupačnih objekata za novinare i branitelje ljudskih prava koji su na popisima različitih zemalja i organizacija, a zatražili su i uvođenje humanitarnog koridora.

– Imidž Sjedinjenih Država kao branitelja slobode medija i ljudskih prava je u pitanju – smatra glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire.

Podsjeća da su od izbora Joea Bidena za predsjednika SAD-a, poslani vrlo pozitivni signali i poduzete inicijative u mnogim zemljama koje je i RSF pozdravio.

– Sada očekujemo da će odredbe o sigurnosti ugroženih afganistanskih novinara odgovoriti tim težnjama. Primamo na desetine hitnih zahtjeva za evakuaciju. Naš problem nije dobivanje viza ili mjesta u avionima, već omogućavanje pristupa avionima – podvukao je Deloire.

Talibani su ušli u Kabul, glavni grad Afganistana, i saopćili da čekaju miran prijenos vlasti, ali sve više ljudi želi napustiti tu zemlju u strahu od nametanja njihovih pravila.

Izvor: RSF

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest