Međunarodna federacija novinara pokrenula akciju za pomoć novinarima/kama u Afganistanu

 

Sarajevo, 18.08.2021. – Međunarodna federacija novinara (IFJ) i novinarska udruženja širom svijeta pokrenuli su akciju organizacije pomoći za evakuaciju i zbrinjavanje afganistanskih novinara i novinarki, te drugih medijskih djelatnika i djelatnica.

IFJ je osnovao poseban Afganistanski fond solidarnosti u okviru IFJ sigurnosnog fonda putem kojeg sakupljaju donacije za pomoć afganistanskim kolegicama i kolegama.

Akciji su se priključili i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske, te su uputili pismo Vladi Republike Hrvatske.

-U okviru akcije koju koordinira Međunarodna federacija novinara (International Federation of Journalists – IFJ) Nizozemska vlada do sada je pristala pomoći 15 afganistanskih medijskih radnika/ca. U akciju pomoći uključile su se i brojne druge zemlje. Vlada Velike Britanije raspravlja o brojkama s tamošnjom strukovnom udrugom novinara (National Union of Journalists – NUJ). Pakistan je spasio čak 311 medijskih radnika/ca, dok je Kanada uspostavila poseban program za pomoć. Vjerujemo u predanost Hrvatske Vlade u pružanju pomoći našim kolegama iz Afganistana u vidu izdavanja hitnih viza kako bi spasili tamošnje medijske djelatnike i djelatnice – navodi se u pismu HND-a i Sindikata novinara Hrvatske.

Izvor: HND, EFJ, IFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest