Portal eTrafika krenuo u realizaciju projekta “Može i drugačije”

Banjaluka, 09.08.2021.- Portal eTrafika krenuo je u realizaciju projekta “Može i drugačije” sa ciljem očuvanja i zaštite slobode medija, nezavisnog novinarstva i medijskog pluralizma u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Fokus projekta je na unaprjeđenju kapaciteta online medija u Bosni i Hercegovini kroz edukaciju 10 građana za rad u online medijima, te edukacija novinara i ostalih medijskih radnika o njihovim pravima kroz izradu medijskog priručnika koji će biti podjeljen zaposlenima u medijima.

Do sada se u okviru projekta održane radionice o online novinarstvu, foto-novinarstvu, kao i radio novinarstvu.

Radionice o online novinarstvu održane su u periodu od 22. do 26. jula u Klubu novinara u Banjaluci. Trenerica Vanja Stokić govorila je o anegdotama sa terena, najčešćim greškama u procesu izvještavanja, te su analizirali sadržaji koji se plasiraju u medijskom prostoru. Tokom treninga su izvođene vježbe simulacije intervjua, gdje su učesnici i učesnice imali priliku upoznati sa različitim vrstama sagovornika. Budući mladi novinari su imali priliku razgovarati sa prošlogodišnjim učesnicima projekta koje su govorile o svojim prvim koracima u novinarstvu, strahovima, ali i budućim angažmanima, kako u eTrafici, tako i u drugim medijskim kućama.

Radionice o radio novinarstvu su održane u period od 24. do 28. jula, a trenerica Milica Pralica govorila je o iskustvima sa terena, načinu pripreme radio priloga, kao i procesu montiranja. Nakon teoretskog dijela, učesnice su imale priliku proći i praktični dio.

Od 27. do 31. jula su održane radionice o foto-novinarstvu, a trener Ajdin Kamber je nakon izlaganja kratkog teoretskog dijela, sa učesnicama imao praktične vježbe iz fotografije na terenu.

Odabrani učesncii će imati priliku da dobiju obuku iz oblasti rada u online medijima i foto-novinarstva, te će raditi na autorskim tekstovima i fotografijama uz mentorstvo uredništva portala eTrafika.

Na kraju projekta će biti organizovana izložba fotografija koje su snimili učesnici, te promocija časopisa sa njihovim tekstovima, a najbolji učesnici će dobiti priliku da postanu stalni članovi eTrafike.

Projekat „Može i drugačije“ koji implementira Udruženje građana  “eTrafika” i Udruženje građana “Oštra nula” je dio „Programa malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji sprovodi Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest