Jačanje medijske pismenosti u lokalnim zajednicama Istočne Bosne

Goražde, 22.07.2021.- „Argumenti u virtualnom svijetu – za bolju medijsku pismenost zajednice“ naziv je projekta koji implementira Udruženje „Seka“ iz Goražda, a čiji je cilj podrška promociji medijske pismenosti te očuvanje i zaštita medija  u lokalnoj zajednici i regiji Istočne Bosne.

Koordinatorica projekta Delila Klovo Kajić ističe da je tokom pandemije Covid-19 veliki broj građana bio fokusiran na online sadržaje, te istovremeno žrtva širenja dezinformacija o pandemiji u  virtualnom svijetu, dok su mediji i medijski radnici bili izloženi govoru mržnje.    

„Primjetili smo da je veliki broj okršaja između političara i nositelja javnih funkcija počinjao i završavao na društvenim mrežama, i većina njih je bila propraćena sa govorom mrženje i negativnim komentarima. Takođe, djeca i mladi su tokom pandemije skoro u potpunosti bili upućeni na online sadržaje i dobili smo touch-screen generacije čiji se život vodi na društvenim mrežama gdje često daju prevuše informacija o sebi i svom životu“, smatra je Klovo Kajić, dodajući da se upravo zbog svega navedenog ukazala potreba za edukacijom o zaštiti privatnosti na društvenim mrežama.

Projektom je predviđeno održavanje četiri edukativne radionice u Goraždu, Foči, Rogatici i Višegradu, na kojima će se okupiti učenici iz devet lokalnih zajednica Istočne Bosne – Goražda, Novog Goražda, Čajniča, Višegrada, Rudog, Rogatice, Pala i Foče u FBiH te Foče (RS).

„Tokom mjeseca avgusta ćemo objaviti javni poziv za sve zainteresovane građane, u prvom redu predstavnike organizacija civilnog društva, zatim predstavnike medija koji djeluju na području cijele regije i na kraju za roditelje koji su zainteresirani da nauče više o medijskoj pismenosti, a posebno zaštiti privatnosti na internetu“ – precizirala je ona.

Cilj je jačanje organizacija civilnog društva, uvezivanje medija, te naglašavanje uloge nevladinih organizacija u promociji medijske pismenosti kako bi se što jednostavnije razlikovala informacija od dezinformacije, prepoznao govor mržnje i u konačnici zaštitila privatnost korisnika društvenih mreža.

Projekat  „Argumenti u virtualnom svijetu – za bolju medijsku pismenost zajednice“ traje pet mjeseci i finansira se iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“ koji implemenira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH, a uz podršku Evropske unije.

Izvor: Fena/RTVBK

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest