Gušenje slobode govora: Suspendovan Twitter nalog portala Okruženje

 

Beograd, 21.07.2021. – Twitter nalog regionalne platforme Okruženje (www.okruzenje.net) suspendovan je 18. maja ove godine, a uprkos tome što su kreatori platforme iskoristili sve raspoložive mogućnosti žalbe, nalog je do danas ostao suspendovan.

Radi se o projektu Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji u okviru kojeg je godinama širom otvoren prostor za kritičko promišljanje i razmjenu argumenata i ideja, njegujući kulturu dijaloga u promoviranju ideja pomirenja i saradnje na Zapadnom Balkanu. Za to je Okruženje 2016. godine nagrađeno i priznanjem Medijska inicijativa godine, koje dodjeljuje “European Citizenship Award”.

„Bez namjere da se miješamo u poslovnu politiku Twittera i analiziramo kriterije koje koristi za suspendovanje nekog naloga, izražavamo čuđenje da se projekat poput Okruženja našao među nepoželjnima, budući da je, najprije kroz šest sezona svog televizijskog serijala (emitovan na 13 kanala u državama bivše Jugoslavije i u Albaniji) pa potom deset mjeseci na web portalu, ekipa Okruženja radila i radi sve kako bi građane regiona okupila oko ideja pomirenja, njegovanja demokratskih principa i svih temeljnih evropskih – univerzalnih ljudskih vrijednosti“, navodi se u saopćenju za javnost koje u ime Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji potpisuje Zvezdana Kovač, glavna i odgovorna urednica Okruženja.

Iz Okruženja ističu da je njihov nalog suspendovan na dan objavljivanja broja o temi nacionalizma i njegovog pogubnog utjecaja na proces pomirenja.

„Simptomatično je da se uz nedavni hakerski napad na naš website desila i suspenzija Twitter naloga, i to baš u trenutku kada smo broj posvetili otvorenoj priči o zlu koje su razne vrste nacionalizma nanijele građanima regiona. U zemljama regiona guše se kritički tonovi, medijski prostor je sužen i teško osvojiv. Ukidanje prava i na ovaj, svima dostupan prostor je porazan čin, ali nas nije i neće nas obeshrabriti. Govorićemo i dalje o svemu što ugrožava dostojanstvo i pravo na normalan život svih građana regiona bez zadrške i s predumišljajem“, zaključili su.

Okruženje se sada može pratiti na Twitteru pod imenom Vicinities/Okruzenje (@okruzenje_wb).

Udruženje/Udruga BH novinari daje punu podršku ekipi projekta Okruženje i osuđuje svaki vid pokušaja gušenja slobode govora i kritičkog novinarstva u regionu!

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest