Najava konferencije BH novinara: Women’s Press Forum – “Žene u politici kroz medijske naočale“

 

Sarajevo, 14.07.2021. – Udruženje/udruga BH novinari organizira konferenciju “Žene u politici kroz medijske naočale“ u sklopu projekta Women’s Press Forum i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koja će biti održana u četvrtak i petak, 15. i 16.07.2021. godine u Hotelu Termag na Jahorini.

Konferencija će okupiti urednice, novinarke i žene aktivne u političkom i javnom životu sa ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti vidljivosti žena u medijskim sadržajima, kao i značaja kvalitetnih programa koje političarke mogu ponuditi u predizbornim kampanjama u odnosu na njihove muške kolege.

Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, Izborni zakon BiH, kao i zakon koji garantuje slobodu izražavanja i rada medija i uredničkih politika su dobra baza, ali podizanje svijesti o uredničkim politikama rodne zastupljenosti u medijskim sadržajima je neizostavan proces za poštivanje tih zakonskih odredbi.

Konferencija je jedinstven prostor za aktualiziranje navedenih pitanja i izradu preporuka koje će biti smjernica za veću vidljivost žena u politici, kao i saradnju medija sa ženama aktivnim u javnom i političkom životu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest