Rudić: Političari podnose najviše tužbi za klevetu protiv medija i novinara

 

Sarajevo, 30.06.2021. – Kontinuirani politički i institucionalni pritisak na medije može dovesti do njihovog gašenja, a tome smo svjedočili nekoliko puta do sada, rekla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/Udruge BH novinari, gostujući u emisiji Avaz TV „Crvena olovka“.

Rudić se osvrnula na sve češće napade na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci, takozvane SLAPP (Strategic Lawsuits Againts Public Participation) tužbe, te komentirala odluku Općinskog suda u Sarajevu da „Avaz roto-pressu“ sa računa skine 212 hiljada KM sudskih penala.

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović koliko je trenutno tužbi za klevetu protiv novinara i medija aktivno u BiH, Rudić je istakla da je taj broj blizu 300.

– Skoro 80 posto tužitelja u tim slučajevima čine ličnosti iz javnog života, političari i predstavnici pravosuđa koji ne prihvataju kritiku te propitivanje njihovog rada – izjavila je Rudić.

Osvrnula se i na otežan rad medija u toku pandemije koronavirusa i poražavajuću činjenicu da novinari nisu na prioritetnom spisku za vakcinaciju, te da je BiH jedina država sa područja zapadnog Balkana koja nije odobrila posebne pakete pomoći medijima u savladavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije.

Na pitanje kako komentira činjenicu da se čak dvije trećine napada na novinare ne procesuira, odnosno nema sudski epilog, Rudić je istakla da je to posljedica neefikasnosti pravosuđa i činjenice da nemamo definisanu zaštitu novinara i njihove sigurnosti kroz postojeće krivične zakone.

– Imamo primjere kada neko od političara dobije prijetnje od anonimnih izvora, vrlo brzo se otkrije ko stoji iza njih, to su akcije i sigurnosnih službi, a kad se desi takva jedna prijetnja prema novinaru, onda nemamo tako brzu i efikasnu reakciju – zaključila je Rudić.

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE

(Izvor: Avaz.ba)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest