Potrebni novi zakoni u Evropskoj uniji za zaštitu novinara

Sarajevo, 22.06.2021. – Izvjestitelji Evropskog parlamenta čiji je zadatak uspostaviti nove mjere za zaštitu novinara pozvali su na donošenje zakonodavstva EU-a koje će novinare zaštititi od nasilnih tužbi podnesenih kako bi se ušutkala njihova izvještavanja.

Proces u parlamentu vodi Roberta Metsola kao potpredsjednica Evropskog parlamenta i socijalistički zastupnik Tiemo Wölken, a cilj je zaustaviti takozvane SLAPP tužbe koje se podnose širom Evrope.

Izvještaj koji su objavili pruža konkretne prijedloge za smanjenje takvih tužbi. Budući da nijedna država članica Evropske unije još nije uvela nijedan zakon protiv SLAPP-a, izvještaj poziva na direktivu EU-a koja bi osigurala minimalne mjere zaštite slobode medija i slobode izražavanja općenito.

Preporučeni su i mehanizmi koji bi omogućili sudovima da odbace tužbe za SLAPP i pruže učinkovite kazne protiv nasilnih radnji SLAPP-a kao i revizija postojećeg zakonodavstva.

Izvještaj uključuje niz komplementarnih mjera, poput uvođenje EU fonda za žrtve SLAPP-a, odgovarajuću obuku za suce i advokate, kao i uspostavljanje centralnog mjesta za prijave SLAPP tužbi.

Ključno je, kažu podnosioci izvještaja, uspostaviti ravnotežu jer legitimni zahtjevi moraju biti zaštićeni. Treba se pozabaviti tvrdnjama koje su očito neutemeljene ili se radi o očitoj zloupotrebi postupka.

Sve su to mjere koje je moguće uvesti i mjere koje su novinari tražili. Novinarstvo ne bi trebalo dolaziti sa zdravstvenim ili rizikom od finansijske propasti.

Oni koji zloupotrebljavaju pravni sistem često djeluju prekogranično kako bi ušutkali novinare zbog čega Metsola naglašava da je vrijeme da se ojača zakonodavno oružje i to je ono što se želi postići objavljenim izvještajem međustranačkih i različitih odbora.

Sljedeći korak je predstavljanje izvještaja Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove i Odboru za pravne poslovi te će članovi Evropskog parlamenta unutar ova dva odbora imati priliku podnijeti amandmane na tekst.

SLAPP (Strateške tužbe protiv učešća javnosti – Strategic Lawsuits against Public Participation) postaju rastući fenomen u Evropi, a rijetko imaju legitiman zahtjev te umjesto toga imaju specifični cilj ušutkati optuženika podvrgavajući ga dugotrajnim, teškim i skupim parnicama.

Cijeli izvještaj je dostupan ovdje.

(Izvor: Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest