Priznao krivicu: Haris Pendić osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji novinaru Galiću

Mostar, 05.05.2021.Haris Pendić iz Mostara pravosnažno je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog prijetnji koje je putem YouTube kanala, portala i društvenih mreža uputio Branimiru Galiću, novinaru Hrvatskog medijskog servisa.

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije u januaru ove godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK započeli su istragu protiv Pendića, koji je bio osumnjičen za izvršenje krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti na štetu novinara Branimira Galića iz Širokog Brijega. Pendić je 20. januara lišen slobode i pretresena je kuća u kojoj je stanovao na području Mostara, a tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela.

Osumnjičeni H.P. je od ranije poznat policijskim organima zbog istih ili sličnih krivičnih djela, a protiv istog je ova Uprava policije ranije podnijela Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Obzirom da je osumnjičeni nakon podnošenja Izvještaja, ponovo nastavio sa prijetnjama istom novinaru, te nakon što smo zaprimili prijavu Vašeg Udruženja, prikupljeni su materijalni dokazi na osnovu kojih je osumnjičeni H.P. lišen slobode 20.01.2021. godine, te je nakon kriminalističke obrade 21.01.2021. godine predat nadležnom Tužilaštvu  uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Od strane nadležnog Suda, a na zahtjev postupajućeg tužitelja osumnjičenom H.P. je određena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, a odmah po isteku mjere pritvora,  proveden  je, a potom i okončan sudski postupak koji je za ishod imao donošenje osuđujuće pravosnažne presude, s obzirom da je H.P. osim prikupljenih materijalnih dokaza, priznao izvršenje krivičnih djela koja su mu stavljena na teret – navodi se u informaciji koja je iz FUP-a upućena Udruženju BH novinari – Liniji za pomoć novinarima.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest