BH novinari: Protestno pismo premijeru Slovenije Janezu Janši

Sarajevo, 04.05.2021. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari uputio je danas protestno pismo premijeru Republike Slovenije Janezu Janši, izrazivši duboku zabrinutost zbog jučerašnje objave na Janšinom zvaničnom Twitter nalogu u kojoj se najavljuje “suđenje za više krivičnih djela” novinaru Avdi Avdiću.

-Vašu objavu sa Twittera, to jest prenošenje komentara slovenačkog novinara Luke Perša, jutros su objavili brojni bosanskohercegovački mediji, protumačivši je kao direktnu prijetnju i pritisak na novinara Avdića zbog tekstova koji su objavljivani na njegovom portalu Istraga.ba, a u kojima se spominje i Vaše ime, kao i imena Vaših najbližih saradnika. Bez bilo kakve namjere da ulazimo u detalje o Avdićevom novinarskom izvještavanju, Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari, kao krovne novinarske organizacije koja okuplja medijske profesionalce iz cijele Bosne i Hercegovine, smatra da je nedopustivo da Vi, kao predsjednik Vlade Republike Slovenije, na Twitteru javno “prozivate” bilo kojeg novinara, a pogotovo da takvim činom indirektno dajete podršku krivičnim progonima novinara Avdića zbog njegovog novinarskog rada – navodi se u pismu UO BH novinara upućenom Janši.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako je posebno zabrinjavajuće, ali i znakovito što je Janša ovakvu objavu podijelio 3. maja, na Svjetski dan slobode medija, kada sve demokratske države svijeta i njihovi predstavnici daju punu podršku nezavisnom, istraživačkom i slobodnom novinarstvu, u savremenim društvima prihvaćenom kao imperativ koji se nikada ne smije zanemariti.

-Naravno da Vi, kao i bilo koji drugi građanin, imate pravo da budete nezadovoljni tekstovima koje o Vama objavljuju mediji u Sloveniji, BiH ili bilo gdje drugo. Međutim, sigurni smo da Vam je poznato kako se, u okvirima Evropske unije, čija je ponosna članica i Republika Slovenija, takva vrsta nezadovoljstva ne rješava krivičnim progonima novinara od strane javnih zvaničnika, već demantijima neistinitih navoda i eventualno sudskim tužbama za klevetu. To je jedini demokratski ispravan način regiranja u slučajevima kada je neko nezadovoljan načinom pisanja pojedinih novinara. Da još jednom naglasimo – krivični progon novinara zbog njihovih tekstova ili samo najava takvih postupaka  predstavljaju perfidni pokušaj cenzure i zaustavljanja novinara  u istraživanju tema od javnog značaja – stoji u pismu Upravnog odbora BH novinara predsjedniku Vlade Republike Slovenije.     

Iz BH novinara najavili su da će ovo protestno pismo poslati i kolegama iz Udruženja novinara Slovenije i svih drugih novinarskih udruženja u regiji Zapadnog Balkana, kao i sa svim EU institucijama, uključujući i Evropski parlament.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest