BH novinari pisali institucijama u RS-u sa molbom za vakcinaciju medijskih radnika iz Federacije

Sarajevo/Banja Luka, 02.04.2021. – Predstavnici Udruženja/udruge BH novinari uputili su danas pisma članovima Vlade Republike Srpske, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS i Institutu za javno zdravstvo RS sa molbom za razmatranje mogućnosti vakcinisanja medijskih radnika iz Federacije BiH u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Prema planu vakcinacije protiv Covid-19 u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, medijski radnici su stavljeni na prioritetne liste za vakcinaciju, među grupe građana sa posebnim rizikom od zaraze koronavirusom. Takvu preporuku dale su prethodno i Svjetska zdravstvena organizacija, Evropska federacija novinara i mnoge druge medijske  organizacije iz svijeta.

-Mi iz BH novinara smo zahvalni Vama što ste u Republici Srpskoj prepoznali potrebu uključivanja novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na listu prioriteta za vakcinaciju, te što ste pokazali razumijevanje za doprinos medija u informiranju građana o svim aspektima pandemije Covid-19.  Mnogi od njih su i članovi Udruženja/udruge BH novinari, a većina je okupljena oko BHN Kluba novinara Banja Luka. Za razliku od Republike Srpske, nadležne vlasti i zdravstvene ustanove u Federaciji BiH nisu uključile novinare i druge medijske djelatnike na prioritetnu listu za vakcinaciju. Prema informacijma kojima mi raspolažemo, takvu priliku će imati samo novinari u Zeničko-dobojskom kantonu. Može se desiti da će proći i mjeseci kada će novinari Mostara, Travnika, Bihaća, Sarajeva, Goražda, Tuzle, Orašja, itd…, imati priliku dobiti vakcinu i time se zaštiti od zaraze koronavirusom ili težih posljedica ove bolesti.

Zbog toga Vas ljubazno molim da razmotrite mogućnost vakcinacije uposlenika u medijima u Federaciji BiH u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, na način i prema planu kako ste to osigurali za sve novinare i medijske radnike iz Republike Srpske – navodi se u pismu Vladi RS-a i nadležnim institucijama tog entiteta koje je u ime BH novinara uputila generalna tajnica Udruženja Borka Rudić.

Uvažavajući tešku finansijsku situaciju u BiH i njenim entitetima, kao i činjenicu da je otežana nabavka vakcina na svjetskom tržištu, Udruženje/udruga BH novinari aktivno radi na traženju donacija za vakcinaciju medijskih djelatnika. Iz BH novinara su se pismima već obratili ambasadama NR Kine i Ruske Federacije u Sarajevu, a slični zahtjevi u narednim danima bit će upućeni i drugim abasadama u BiH čije države proizvode vakcine protiv Covid-19, a koje su odobrene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.  

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest