BH novinari: Nepotrebno privođenje novinara O kanala Vahidina Mujagića u Brodu

Sarajevo, 31.03.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju današnje privođenje dopisnika O kanala Vahidina Mujagića, kojeg su policijski službenici priveli dok je bio na radnom zadatku u Brodu.

Dok je snimao Rafineriju nafte u Brodu, novinaru Mujagiću prišli su policajci i uz obrazloženje da nije dozvoljeno snimati Rafineriju, zahtijevali oduzimanje snimaka, potom su priveli novinara i izdali mu prekršajni nalog za neovlašteno snimanje. 

U prijavi Liniji za pomoć novinarima, Mujagić ističe kako nigdje na mjestu gdje je snimao Rafineriju nije bio istaknut znak da je zabranjeno snimanje. Također, novinar nije ulazio u sam objekat Rafinerije, a cilj mu je bio da snimi gasovodne cijevi koje je prije nekoliko dana postavila Republika Hrvatska, i to na teritoriji BiH.

Uvažavajući sve legalne procedure i pravila koja važe kada je riječ o snimanju/fotografisanju pojedinih zaštićenih objekata, Upravni odbor BH novinara smatra da je privođenje novinara O kanala od strane policijskih službenika PU Brod bilo bespotrebno i neopravdano, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je kolega Mujagić priveden dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti i od značaja za sve građane Broda i BiH. Osim toga, upozorenja o zabrani snimanja određenih objekata moraju biti jasno istaknuta na vidnim mjestima i na svim pravcima iz kojih se prilazi tim objektima. Informisanje bh. građana o postavljanju gasovodnih cijevi na teritoriji BiH od strane druge države – Hrvatske je tema od prioritetnog značaja za javnost i nikako se ne referira  na odluku menadžmenta o zaštiti teritorije Rafinerije od nedozvoljenog snimanja. Isto tako, reakcija policije – privođenje  novinara, nije bila srazmjerna  niti je predstavljala balans između prava na slobodu izražavanja i prikupljanja informacija/snimaka od značaja za javnost, sa jedne strane, i zabrane snimanja posebnih objekata, sa druge strane.  

Ukoliko je novinar počinio neki prekršaj, svakako da za to treba odgovarati u skladu sa zakonom. Međutim, privođenje novinara dok je obavljao novinarske zadatke u interesu javnosti  predstavlja grubi atak na medijske slobode i novinarska prava.

Novinari i svi drugi medijski profesionalci u Bosni i Hercegovini često ističu da imaju veoma dobru komunikaciju sa policijskim službenicima i predstavnicima policijskih institucija. Ovakvi incidenti narušavaju takav odnos i sigurno ne doprinose uzajamnom razmijevanju između dvije profesije.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i službenike Policijske stanice Brod da detaljno ispitaju ovaj slučaj i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovakvi incidenti u budućnosti spriječili.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari/Linija za pomoć novinarima

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest