BH novinari i Vijeće Evrope: Najava online seminara o temi pravo na privatnost vs. javni interes

Sarajevo, 22.03.2021. – Udruženje BH novinari u saradnji sa Vijećem Evrope  organizuje dvodnevni online seminar o temiPravo na privatnost i javni interes: Kada pravo javnosti da bude informirana ima prednost nad zaštitom privatnosti“, namijenjen medijskim profesionalcima i predstavnicima pravosudnih institucija, koji se implementira u okviru projekta Vijeća Evrope i Evropske unije – Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX).

Glavni ciljevi seminara i teme o kojima će govoriti predavači i učesnici su pregled i analiza aktuelnih slučajeva medijskog izvještavanja u BiH u kojima je problematizirano navodno kršenje prava na privatnost, bolje razumijevanje profesionalnih i etičkih standarda i obaveza novinara u izvještavanju koje obuhvata segmente iz privatnog života javnih osoba i nosilaca javnih funkcija, analiza zakonskih odredbi koje se odnose na neovlašteno/tajno praćenje i snimanje i objavu takvih sadržaja u medijima i razmatranje mogućnosti-inicijativa za dopune i izmjene krivičnih zakona, te primjena standarda i odluka Evropskog suda za ljudska prava u praksi domaćih sudova.

Predavači na seminaru bit će ugledni domaći i međunarodni medijski i pravni eksperti, novinari, predstavnici nevladinih organizacija i regulatornih tijela u BiH te predstavnici Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Seminar će biti održan u četvrtak i petak, 25. i 26.03.2021. godine, putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za praćenje ovog događaja mogu se prijaviti putem e-maila [email protected] ili [email protected].

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest