KURS: Kako da ostanete bezbjedni dok izvještavate sa protesta

U poslednjih nekoliko godina broj nasilnih protesta u regionu se povećao, kao i broj incidenata protiv novinara koji izvještavaju sa njih. Novinare nisu napadali samo nezadovoljni građani, već i pripadnici policijskih snaga i zbog toga je od ključne važnosti da budu dobro pripremljeni i bezbjedni na svom zadatku.

To je težak zahtjev za novinare koji  su navikli da na prvo mesto stave priču, a razmišljaju o bezbjednosti naknadno! Ali, znati kako da pročitate gomilu i prepoznate potencijalno opasne situacije pre nego što se dese može vam spasiti život!

U saradnji sa Natašom Kovačev, iskusnom novinarkom koja je izvještavala sa mnogih protesta u zemljama Zapadnog Balkana i Evrope, i timom međunarodnih i regionalnih stručnjaka Thomson Media je razvio kurs koji će vam pomoći da se pripremite za izvještavanje sa protesta i znate kako da reagujete ukoliko oni postanu nasilni. Ovaj kurs nudi praktične savete o tome kako da ostanete bezbjedni tokom protesta, kako da komunicirate sa policijom i šta da učinite ukoliko ste uhapšeni.

Međutim, fizička bezbednost nije jedina na koju treba misliti: izuzetno je važno da prije odlaska na teren osigurate svoju opremu, kao i da znate kako da brinete o svom mentalnom zdravlju kada se priča završi.  

Šta ćete naučiti

  • Zašto je izvještavanje o protestima postalo jedan od najrizičnijih poslova u novinarstvu;
  • Kakva je pozicija Zapadnog Balkana u pogledu bezbjednosti novinara koji izvještavaju o protestima u poređenju sa ostatkom sveta;
  • O opasnostima sa kojima se možete suočiti kada izvještavate sa nasilnih protesta;
  • Da planirate prije izlaska na teren – čega treba biti svjestan, šta ponijeti sa sobom i koja zaštitna oprema bi vam mogla zatrebati.
  • Kako da se nosite sa suzavcem, na koji način da se obratite policiji i šta da radite u slučaju stampeda;
  • Svoja zakonska prava – šta, kao novinar, možete da snimate ili fotografišete i šta policija može, a šta ne može da traži od vas;
  • Tehnike digitalne zaštite – kako da zaštite telefon ili računar, i kako zaštititi i šifrovati komunikaciju;
  • Kako da umanjite stres i da prepoznate znakove koji ukazuju da je vreme da zatražite pomoć́ od stručnjaka.

Saznajte više o kursu: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Upoznajte svoje instruktore

 Nataša Kovačev vaša instruktorka kursa je iskusna novinarka koja je izveštavala o mnogim protestima u zemljama Zapadnog Balkana i širom Evrope. Trenutno radi za Televiziju N1 iz Srbije, a pre toga je bila dopisnica Al Jazeera Balkans. Rad na terenu odveo ju je na brojna mesta previranja prethodnih godina, poput Ukrajine 2014. godine, Brisela i Ankare nakon bombaških napada, Bukurešta tokom velikih demonstracija protiv korupcije tako da se lično upoznala sa poteškoćama sa kojima se novinari suočavaju.

 

Nataši se pridružio i snažan tim medijskih stručnjaka:

Džudit Matlof novinarka, dugogodišnja ratna dopisnica, medijski stručnjak za pitanja bezbjednosti i profesor izvještavanja iz kriznih situacija na post-diplomskim studijama za novinare na Univerzitetu Kolumbija.

 

Andrej Petrovski direktor Tech/CERT u okviru SHARE Fondacije. Završio je osnovne studije u oblasti softverskog inženjeringa kao i master studije u oblasti elektronskog kriminala i digitalne forenzike.

 

Ivan Breškovski radi kao nezavisni advokat u oblasti građanskog i krivičnog prava, a takođe savetuje Udruženje novinara Makedonije u vezi sa novinarskim pravima i slobodama.

 

Registrujte se i upišite kurs: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Za više informacija o onlajn kursu i projektu u okviru kojeg se sprovodi kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić putem e-maila na [email protected]

Onlajn kurs sprovodi Thomson Media u okviru projekta  Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj,  koji implementira BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH, Međunarodnom federacijom novinara, Unijom evropskih emitera  Centralnim evropskim univerzitetom Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope, Nezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika Makedonije i organizacijama BIRN Albanija i BIRN Srbija.


Ovaj projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz Program treninga i podrške poboljšanju kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest