Regionalna medijska platforma “Dijalog za budućnost”: Konkurs za najbolje novinarske priče

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira, objavljuje Poziv za podnošenje najboljih medijskih izvještaja koji su doprinijeli društvenoj koheziji i društvenom dijalogu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih.

Ova inicijativa pokrenuta je u Bosni i Hercegovini (BiH) 2014. godine, nakon razgovora između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom Samita Brdo-Brijuni u Budvi, Crna Gora, održanog 2015. godine, lideri regiona prepoznali su projekat DFF koji se provodi u BiH i podstakli njegovo širenje na jugoistočnu Evropu. Program zajednički provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s kabinetima Predsjedništva i vladama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Program finansira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF).

Regionalni zajednički program DFF-a doprinosi ostvarivanju Agende 2030, a posebno ostvarivanju četiri cilja nabrojana među ciljevima održivog razvoja (SDG): Kvalitetno obrazovanje (SDG 4), Ravnopravnost spolova (SDG 5), Održivi gradovi i zajednice (SDG 11), Mir, pravda i jake institucije (SDG 16).

Putem osiguranja prostora za dijalog i kontinuiranu interakciju između različitih grupa koje žive u regiji, program ima za cilj pružanje podrške u kolektivnom identificiranju pitanja koja imaju uticaja na sve građane i dodatno doprinose unaprijeđenju interakcije i saradnje između grupa. Program se najviše fokusira na mlade, medije i žene u tri zemlje učesnice. Pozivaju se zainteresirani novinari da do 18. marta 2021. godine na razmatranje dostave svoje medijske izvještaje o predloženim temama. Komisija za izbor će odabrati 3 prijave (po jednu iz svake države) kojima će biti dodijeljena nagrada na Regionalnoj konferenciji za medije, čije je održavanje planirano 26. marta 2021. godine

Kriteriji za podnošenje prijava

Novinari se mogu  prijaviti podnoseći svoje izvještaje, publikovane u bilo kom novinarskom formatu (štampanom, online, radio i TV), a koji su originalno objavljeni ili emitirani u medijima u bilo kojoj ili svakoj od zemalja učesnica. Prijavljeni radovi moraju biti prethodno objavljeni u štampanim i online medijima, odnosno emitirani na radijskim i televizijskim medijskim kućama, tokom kalendarske 2020. godine.

Prijave se moraju dostaviti do datog roka – 18. marta 2021. godine. Sve prijave trebaju se dostaviti u elektronskoj formi na sljedeću email adresu: [email protected]

Sve detalje o konkursu, kao i prijavni obrazac možete pronaći na OVOM LINKU

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest