BH novinari zatražili od institucija temeljitu istragu hakerskih napada na web portale

Sarajevo/Banja Luka, 23.02.2021. – Udruženje BH novinari uputilo je pisma odsjecima za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske povodom nedavnih hakerskih napada na web portale u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

– Prema informacijama koje smo dobili od kolega iz online magazina Žurnal (www.zurnal.info), ovaj portal je od 18.02.2021. godine puna četiri dana bio izložen planiranim DDoS hakerskim napadima, uslijed čega je bio onemogućen pristup web stranici. Uposlenici Žurnala navode da su pretrpjeli ogromnu i nenadoknadivu štetu te da su bili primorani prebaciti kompletan sajt na drugu lokaciju, odnosno na novi server. Gotovo istovremeno sa ovim napadom, hakerski napadi izvršeni su i na web portale Nomad.ba i BUKA. Urednici i vlasnici navedenih medija izrazili su opravdane sumnje da su hakerski napadi povezani sa određenim centrima moći kojima ne odgovara kritičko i istraživačko pisanje novinara ovih portala – navodi se u pismu BH novinara nadležnim institucijama.

S obzirom na to da navedeni napadi, bez obzira odakle dolazili, predstavljaju ozbiljno kršenje medijskih prava i gušenje slobode medija, Udruženje BH novinari smatra kako je neophodno da institucije provedu efikasnu i temeljitu istragu ovih slučajeva, te identificiraju i sankcionišu počinioce u skladu sa zakonom.

– Posebno skrećemo pažnju na činjenicu da su online mediji u Bosni i Hercegovini posljednjih godina sve češće izloženi hakerskim napadima koji ugrožavaju samu egzistenciju tih medija i njihovih uposlenika. Stoga smatramo da je neophodno razviti mehanizme kako bi se ovakvi napadi u budućnosti prevenirali, a napadači kaznili u skladu sa zakonskim odredbama – naglasili su iz BH novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest