Najava: Webinar o istraživačkom novinarstvu

Sarajevo, 22.02.2021.- Udruženje/udruga BH novinari organizuje webinar/radionicu o istraživačkom novinarstvu za medijske djelatnike iz lokalnih medija, kao i za slobodne novinare. 

Webinar će biti održan u utorak, 23. februara 2021. godine, sa početkom u 11:00 časova, putem Zoom platforme. 

Cilj webinara je osnaživanje novinara/ki, urednika/ca u lokalnim medijima, te slobodnih novinara iz lokalnih zajednica za kreiranje i produciranje istraživačkih/analitičkih sadržaja, kako bi na taj način doprinijeli jačanju nezavisnog i slobodnog novinarstva u BiH.

Webinar je zamišljen kao interaktivna online radionica,  i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela koji će voditi Dragana Erjavec (Radio Slobodna Evropa) i Zina Tandir Đelilović (Žurnal magazin).

Teorijski dio obuhvata predavanja i diskusiju o tome šta je istraživačko novinarstvo, koji je društveni značaj istraživačkog novinarstva, koji se mediji u BiH bave istraživačkim novinarstvom, te da li je istraživačko novinarstvo rizičan posao. Tokom praktičnog dijela polaznici/ce će imati priliku da iznesu svoje ideje za istraživačku priču. 

Radionice su dio projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo” koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije. Cilj projekta je  jačanje nezavisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim zajednicama, te primjena evropskih standarda u zaštiti slobode izražavanja i pristupa građana kvalitetnim i objektivnim informacijama.

 
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest