Predstavnici medija u RS i Brčko distriktu među prioritetima za vakcinaciju, vlast u Federaciji još bez odluke

SARAJEVO, 19.02.2021. – Udruženje BH novinari i Društvo novinara BiH su u januaru godine zatražili od bh. vlada da medijske radnike uvrste u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom, a da će se takvo nešto i dogoditi najavljeno je iz vlada Republike Srpske i Brčko distrikta, dok se iz Federalne vlade, još uvijek, niko nije izjasnio po tom pitanju, za Media.ba kaže generalna sekretarka BH novinara Borka Rudić.

Rudić očekuje da bi i Vlada Federacije BiH uskoro mogla donijeti takvu odluku jer, kako kaže, “nema smisla da novinari imaju različit nivo prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu od korone u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku. To je potpuno apsurdno”.

Ipak, ukoliko iz Federalne vlade ne stigne odgovor u toku naredne sedmice, Rudić najavljuje da će BH novinari ponovo uputiti zahtjev toj instituciji. Osim toga, Rudić smatra da bi sve medijske organizacije trebale uputiti zajedničko pismo toj vladi kako bi medijski radnici bili uvršteni u tu prioritetnu listu.

“Ne tražimo mi privilegiju samo radi privilegije da sad smatramo da su novinari neka posebna kasta, već prosto je realno tražiti da se zaštite s obzirom na uvjete rada, kontakte sa velikim brojem ljudi i podatke o broju zaraženih u medijima u prethodnom periodu”, ističe Rudić.

Iako još uvijek nije poznato kada će proces vakcinacije početi, kao ni kada će vakcine stići u BiH, Rudić kaže da su ovakvi zahtjevi upućeni najviše zbog velikog broja zaraženih koronavirusom u bh. medijima.

“Podaci koje mi imamo, da je od 20 do 37 posto uposlenika u pojedinim medijima bilo zaraženo koronavirusom, govore o velikoj potencionalnoj izloženosti zarazi koronavirusom medijskih radnika u BiH”, kaže Rudić i dodaje da vjeruje kako se, u međuvremenu, povećao broj medijskih radnika koji su zaraženi koronavirusom.

Kako bi medijski radnici bili prioritet u procesu imunuzacije protiv koronavirusa, Društvo novinara BiH je poslalo dopis Ministarstvu civilnih poslova BiH koje je takav zahtjev proslijedilo entitetskim vladama i Odjelu za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

BH novinari su 16. februara ove godine saopštili da je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta izvršilo korekciju plana vakcinacije protiv COVID-19 na području distrikta, kojom bi predstavnici medija trebali biti među prioritetnim kategorijama stanovništva koje će primiti vakcine.

Nakon apela koje su novinarska udruženja uputila bh. vlastima da uvrste novinare na listu prioriteta za imunizaciju, premijer Republike Srpske Radovan Višković je krajem januara izjavio da će u tom entitetu, nakon zdravstvenih radnika i policije, biti vakcinisani i novinari.

BH novinari su tada pisali da je tu inicijativu podržao i Evropski pokret u BiH iz kojeg su, kako se navodi, naglasili da su novinari od početka pandemije svakodnevno rizikovali vlastito zdravlje kako bi pravovremeno informisali javnost o ozbiljnosti situacije i mjerama štabova civilnih zaštita.

Vakcinisanje medijskih radnika u Srbiji

Inicijativu da medijski radnici budu prioritet u procesu vakcinacije protiv koronavirusa u Srbiji su u januaru ove godine podnijeli Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS je 16. januara objavio da je iz kabineta premijerke te zemlje Ane Brnabić stigla informacija da su medijski radnici svrstani u prioritetne grupe za imunizaciju od koronavirusa, kao i da je medijskim redakcijama, između ostalog, upućena i molba u kojoj se kaže da mediji ne prijavljuju sve zaposlene nego ljude koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje redakcija.

Redakcija Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je odlučila da iz tog kolektiva budu vakcinisane tri osobe. Među njima je i novinarka Dina Đorđević koja za Media.ba objašnjava da je CINS prvenstveno želio vakcinisati one osobe koje najviše idu na teren kako bi “bili bezbedniji za razgovor s ljudima”.

“Odlazak na teren i razgovor sa sagovornicima uživo deo su našeg posla i, u tom smislu, vakcinacija jeste važna jer nam omogućava da izveštavamo o važnim temama za javnost uz daleko manji rizik da ćemo takvim ponašanjem zaraziti sebe, a time i druge sagovornike, kolege, porodicu”, kaže Đorđević.

Bez obzira na to što su se uposlenici CINS-a prijavili NUNS-u, Đorđević objašnjava da su se prijavljene osobe morale dodatno prijaviti i putem sajta eUprava, putem kojeg se za vakcinaciju prijavljuju svi građani u toj zemlji. Osim toga, putem ovog sajta, osobe koje se žele vakcinisati, kako kaže Đorđević, ostavljaju svoje lične podatke, te biraju vakcinu koju žele primiti.

Đorđević kaže da, u tom smislu, nema razlike između građana i medijskih radnika, te da, nakon prijava, svi čekaju isti poziv za vakcinaciju.

“Sve je isto samo što su oni verovatno dobili dodatno i spisak ko je novinar, a ko nije”, dodaje Đorđević.

Prijave za vakcine i za građane BiH

Rudić kaže da se putem sajta eUprava za vakcinaciju u Srbiji mogu prijaviti i strani državljani, te da se u okviru Regionalne mreže Safejournalists razgovaralo i o tome da se medijski radnici, kao i drugi građani iz BiH, koji se žele vakcinisati mogu prijaviti putem tog sajta, i da nakon što im budu upućen poziv mogu otići u tu zemlju na vakcinaciju i revakcinaciju.

“Oni su dali mogućnost da se prijave strani državljani. Mislim da nije nikakav problem da onaj ko želi da proba taj sistem, može”, kaže Rudić.

(Izvor: Media.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest