BH novinari: Javni protest upravi Željeznica RS zbog prijetnji novinarskoj ekipi u Banja Luci

 

Banja Luka/Sarajevo, 12.02.2021. – Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Upravi Željeznica Republike Srpske zbog napada na novinarsku ekipu u Banja Luci i pokušaja sprečavanja reportera i snimatelja u obavljanju novinarskih zadataka.

Dok su se pripremali da snime izjavu bivšeg radnika Željeznica RS u srijedu, 10. februara, novinaru Đorđu Vujatoviću i kamermanu koji je radio sa njim prišao je radnik obezbjeđenja Željeznica RS Milenko Kičić, verbalno ih napao i prijetio da će im „razbiti kameru“ i da će ih „razbiti od beton“ ukoliko nastave snimanje. Novinarska ekipa u tom trenutku nalazila se na javnoj površini, na parkingu ispred Željeznica RS, što su bezuspješno pokušali objasniti i radniku obezbjeđenja koji ih je napao. Kamerman je uspio snimiti dio ovog incidenta, a na kraju je pozvana i policija koja je uzela izjave od svih aktera ovog događaja.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju ovaj napad na medijske slobode i ugrožavanje sigurnosti rada novinara i medija. Od Uprave Željeznica RS zahtijevamo da provedu internu istragu incidenta i sankcionišu svog uposlenika Milenka Kičića u skladu sa pravilima o radu preduzeća, kao i da upute javno izvinjenje novinaru Đorđu Vujatoviću. Saopštenje Službe za informisanje Željeznica RS, u kojem se navodi da „po njihovim saznanjima i internim provjerama“ radnik nije uputio prijetnje novinaru, te da je novinarska ekipa „neovlašteno, bez dozvole“ snimala „objekte, prostor i zaposlene u Željeznicama RS“, smatramo nemuštim pokušajima pravdanja napada na novinare, a posebno s obzirom na činjenicu da je na internetu objavljen i javno dostupan snimak incidenta na kojem se jasno čuje kako radnik ovog preduzeća prijeti novinaru i kamermanu.

Ovakvi napadi na novinare koji su samo radili svoj posao i to na javnoj površini, gdje im niko ne može i ne smije zabranjivati snimanje, nedopustivi su u jednom demokratskom društvu. Nažalost, ovo nije prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini – slično se dogodilo i prije dvije godine kada je na radnom zadatku fizički napadnut fotograf online magazina Žurnal Adi Kebo, ali i u mnogim drugim situacijama.

UO BH novinara skreće pažnju da mnogi uposlenici javnih institucija i preduzeća evidentno nisu dovoljno upoznati sa pravima novinara i medija, što nerijetko dovodi do ovakvih događaja i nasilnih pokušaja sprečavanja medijskih ekipa u obavljanju njihovog posla. Stoga naglašavamo potrebu da menadžmenti institucija u BiH upoznaju svoje uposlenike, posebno one koji rade na poslovima obezbjeđenja, barem sa temeljnim pravima novinara, u koje spada i obavljanje novinarskih zadataka na javnim površinama bez ometanja.  

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari – Linija za pomoć novinarima

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest