NVO sektor ima važnu ulogu u razvijanju kritičkog mišljenja o medijskim  sadržajima

Sarajevo, 08.02.2021.- Medijima i medijskim tehnologijama je prožeto čitavo društvo zbog čega je posjedovanje osnovnih znanja o ulozi novih medijskih tehnologija, ali i sposobnost kritičkog promišljanja i propitivanja medijskih sadržaja kategorički imperativ koji se postavlja pred svakog pojedinca u današnjem društvenom poretku. Ovo je poručeno tokom radionice o medijskoj pismenosti za predstavnike/ce nevladinih organizacija, koja je održana u organizaciji Udruženja BH novinari  putem  Zoom platforme.

Istraživanja pokazuju da organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini imaju ograničena znanja i kapacitete za zagovaranje i promociju medijske pismenosti, kao i za edukaciju građana o tome kako prepoznati manipulaciju informacijama, političku cenzuru i lažne vijesti. Upravo zbog navedenog, BH novinari su odlučili da organizuju edukaciju nevladinih organizacija koje djeluju u lokalnim zajednicama,  radi unapređenja njihovih kapacitete u oblasti medijske pismenosti i motivirali ih da se uključe u zaštitu slobodnih i nezavisnih medija u njihovim sredinama i zaštite prava građana na pristup objektivnim i profesionalnim informacijama.  

Današnjoj radionici je prisustvovalo 20 predstavnika/ca nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a edukator je bio ekspert za medijsku pismenost doc. dr. Vuk Vučetić.

Vučetić je naglasio da medijska pismenost obuhvata široku lepezu znanja i kompetencija i da je izuzetno važno poznavati ko je autor određenog medijskog sadržaja, imajući u vidu narastajući talas lažnih vijesti, dezinformacija  i/ili clickbait sadržaja u 21.vijeku.

„Treba imati na umu da različita publika na različite načine interpretira iste medijske sadržaje, kao i da određene zajedničke vrijednosti mogu kreirati sličnu interpertaciju medijskih poruka. Shvatajući mogućnost različitih intepretacija zapravo proširujemo vlastite vidike, koji nam pomažu da prihvatimo drugačije stavove i mišljenja, što je svakako jedna od ključnih pretpostavki funkcionisanja demokratskog društva u najširem smislu“, ističe Vučetić.

On je dodao da je jedan od načina za razvijanje svijesti o značaju medijske pismenosti intenzivnije animiranje donosioca odluka u cilju kreiranja sistemskih rješenja u kontekstu razvoja medijske pismenosti u školama i fakultetima, organizovanje radionica i seminara za različite aktere, te kreiranje brošura, publikacija i istraživanja iz oblasti medijske pismenosti sa ciljem obogaćivanja postojeće literature.

Tijana Đokić iz Udruženja mladih „Mobilijar“ sa Sokoca smatra da je tema edukacije u potpunosti aktuelna i neophodna kako u svakodnevnom životu i radu u bilo kojoj djelatnosti, tako i unutar organizacija civilnog društva. „Primorani smo da kontinuirano budemo dio procesa opismenjavanja, da se pripremamo za medijski nastup, da vladamo znanjem iz medija, iako nismo novinari, te da u radu i kontaktu sa zainteresovanim stranama: korisnicima naših projekata, donatorima, saradnicima, partnerima plasiramo što kvalitetnije informacije“, smatra Đokić dodajući da je veoma bitno naučiti i ovladati alatima za povećanu bezbjednost i sigurnost na internetu, te raditi na razvijanju kritičkog mišljenje.

Učesnici/ce radionice su se složili da je neophodna intenzivnija saradnja civilnog sektora sa tradicionalnim medijima i /ili kreatorima sadržaja na novim društvenim platformama, kako bi se producirale specijalizovane emisija koje će tematizovati oblast medijske pismenosti, te i na taj način raditi na edukaciji građana/ki BiH.

Ovo je prva u nizu radionica za NVO sektor u BiH o temi medijske pismenosti, koje se organizuju u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koje implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BiH uz podršku Evropske unije. Cilj ovog projekta je  jačanje nezavisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim zajednicama, te primjena evropskih standarda u zaštiti slobode izražavanja i pristupa građana kvalitetnim i objektivnim informacijama.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest