BH novinari: Novinari i predstavnici institucija moraju se odnositi profesionalno i sa poštovanjem jedni prema drugima

Sarajevo, 25.01.2021. – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je 21. januara da je portparolku Policijske uprave Bijeljina Aleksandru Marić verbalno, a potom i fizički napala novinarka Zorica Kusmuk.

U saopćenju MUP-a RS, uz koje je medijima dostavljen i video snimak incidenta koji se dogodio ispred zgrade PU Bijeljina, navodi se da je novinarka Kusmuk napala portparolku Marić jer joj, kako je tvrdila, nije bila dostavljena najava za redovnu konferenciju za medije. Sa druge strane, Zorica Kusmuk je u tekstu koji je objavila na svom blogu priznala da je bila izrevoltirana navodnim pitanjem koje joj je uputila portparolka Marić „ko te finansira“, te objašnjenjem portparolke da novinarku nije pozvala na press konferenciju jer nema njen e-mail.

Nakon uvida u pomenuti video snimak, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari oštro osuđuje ovaj nesvakidašnji incident i poziva sve novinarke i novinare, kao i ostale medijske uposlenike da budu maksimalno profesionalni u komunikaciji sa predstavnicima institucija, kao i u svom izvještavanju. Dobra saradnja sa institucijama i profesionalan odnos prema njihovim predstavnicima podjednako su važni za kvalitetno obavljanje novinarskog posla kao i ukazivanje na probleme i eventualne neregularnosti u radu pojedinih institucija.

Međusobno vrijeđanje, provokacije i fizički obračuni nisu i ne smiju biti način komunikacije između novinara/ki i uposlenika državnih institucija. Bez obzira na svoje lične stavove i uvjerenja, jedni prema drugima u poslu se moraju odnositi maksimalno profesionalno i uzajamno poštujući obaveze i zahtjeve koje im njihove profesije diktiraju. U tom smislu, odnos novinara sa portparolima/glasnogovornicima institucija posebno je važan jer su portparoli za novinare prva, a najčešće i najvažnija karika u pristupu informacijama koje su im neophodne za njihov rad.

Stoga BH novinari još jednom apeluju na kolege i kolegice iz medija da rade na unapređenju tih odnosa kako bi ponajprije sebi olakšali posao te da poštuju prava onih sa kojima svakodnevno komuniciraju i o kojima izvještavaju, kao i etičke kodekse profesionalnog novinarstva.   

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest