BH novinari: Ministarstvo sigurnosti i MUP USK moraju novinarima omogućiti slobodan i neometan rad

Sarajevo, 19.01.2021. – Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su danas Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima i MUP-u Unsko-sanskog kantona zahtjev da omoguće slobodan i neometan rad svim novinarima i medijskim profesionalcima koji izvještavaju o migrantima na području USK.

Kako se navodi u zahtjevu, Linija za pomoć novinarima je dobila pet prijava novinara o kršenjima njihovih prava i medijskih sloboda, ograničenju kretanja novinarskim ekipama, posebno u kampu Lipa, kao i o više nasilnih pokušaja policije i policijskih inspektora da oduzimu mobitele i snimljeni materijal pojedinim novinarima.

– Naročito su teški uvjeti rada novinara u kampu Lipa, nakon formiranja novog kampa uz posredovanje Oružanih snaga BiH, gdje nije označena zona kampa, gdje nema posebnog mjesta za novinare na kojem bi mogli uzimati izjave od migranata ili posjetitelja kampa, te gdje se ne poštuju minimalne potrebe fotoreportera i snimatelja za pravljenje kvalitetnih snimaka. Posebno nas brine činjenica da medijskim ekipama nije dozvoljeno približavanje novom kampu Lipa, a pojedini policajci i inspektori su, po svojoj slobodnoj volji, određivali šta novinari mogu i smiju snimati, a šta ne!? Uz zloupotrebu policijskih ovlasti, pojedini policijski službenici su šikanirali novinare, pokušavali oteti snimljeni materijal ili su ih,  uz pogrdne riječi, tjerali što dalje od kampa Lipa – navodi se u pismu BH novinara nadležnim institucijama.

Iz BH novinara podsjećaju da su ovakvi postupci vlasti u suprotnosti sa pravima novinara na slobodan i siguran rad, te da predstavljaju eksplicitna kršenja domaćih zakonskih propisa, međunarodnih konvencija i OSCE smjernica za postupanje policije u kontaktu sa medijima. Od predstavnika nadležnih institucija i službenika u kampovima odlučno zahtijevaju, između ostalog, da odmah osiguraju nesmetan rad svim medijskim ekipama koje izvještavaju o migrantima i migrantskoj krizi na cijelom području USK, te da zaustave “uznemiravanje, šikaniranje, isljeđivanje i nezakonito pretresanje novinara i snimatelja”.  

– Istovremeno, očekujemo da odmah pozovete na odgovornost sve vaše policajce i inspektore koji su nasilno pokušavali oteti mobitele i uništiti novinarski materijal, a čija su imena poznata Liniji za pomoć novinarima, te da osigurate posebno mjesto za novinare u kampu Lipa, na kojem će novinarske ekipe moći snimati, razgovarati sa migrantima i svim drugim osobama koje rade na saniranju posljedica migrantske krize u USK, ukoliko je to neophodno zbog izvođenja građevinskih radova u samom kampu – stoji u zahtjevu BH novinara.  

O navedenim zahtjevima BH novinari i Linija za pomoć novinarima obavijestit će Delegaciju Evropske unije u BiH, Misiju OSCE i Ured Vijeća Evrope, te zatražiti njihovu intervenciju ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, a novinarima onemogućeno obavljanje novinarskih zadataka.   

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest