BH novinari: MUP KS i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice hitno da sankcioniraju službenika koji je prijetio novinarki Žurnala

Sarajevo, 08.01.2021. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje koje je Adnan Čakalović, viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH,  6. januara uputio novinarki online magazina Žurnal, Zinaidi Đelilović

U telefonskom razgovoru sa novinarkom Žurnala, koja ga je pozvala kako bi od njega dobila komentar u vezi sa pričom na kojoj radi, Čakalović je uputio niz brutalnih prijetnji Zinaidi Đelilović, rekavši, između ostalog: “Ako si ovdje (u Sarajevu), naći ću te. Vjeruj mi, bićeš moja.” Nakon što ga je novinarka obavijestila da se razgovor snima i da će protiv njega biti podnesena prijava, Čakalović je odgovorio: “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od MUP-a Kantona Sarajevo da hitno istraži ove prijetnje i poduzme sve potrebne radnje kako bi se spriječilo eventualno ugrožavanje sigurnosti novinarke Đelilović i redakcije Žurnala. Ovakve prijetnje predstavljaju nedopustiv atak na slobodu rada novinara i medija i moraju biti oštro i pravovremeno sankcionirane.

Također, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH zahtijevamo da odmah pokrene disciplinski postupak protiv svog uposlenika Adnana Čakalovića zbog navedenih prijetnji novinarki, te da mu izrekne mjere u skladu sa zakonom i pravilnikom o radu te institucije. Prijetnje novinarima fizičkim nasiljem predstavljaju ozbiljno krivično djelo, a kada takve prijetnje dolaze od službenika koji obavljaju funkcije u državnim institucijama, onda to ima posebnu težinu, jer se na taj način šalje i poruka javnosti da napadači na novinare mogu proći nekažnjeno. Čakalovićevo primitivno i bahato ponašanje, koje je zabilježeno i na audio snimku koji je objavio Žurnal, direktno narušava ugled institucije čiji je zadatak da se bori podjednako za ljudska prava svih građana i građanki BiH, pa tako i novinara, kojima se mora omogućiti da svoj posao rade slobodno i u sigurnom ambijentu. Stoga od predstavnika Ministarstva očekujemo da će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ovakvi postupci ubuduće spriječili i jasno stavilo do znanja svim državnim službenicima da je takvo ponašanje prema novinarima neprihvatljivo u jednom demokratskom društvu.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o prijetnjama novinarki Žurnala obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara, te zatražiti i njihovo reagiranje.    

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest