BH novinari pisali Komšiću: Kaznite Hebibovića radi online nasilja nad novinarima

Sarajevo, 7.januara 2021. – Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, da sa dužnom pažnjom razmotri i sankcionira online napade na novinare i medije, huškanje, uvrede i govor mržnje njegovog savjetnika Nihata Hebibovića, koji kontinuirano traju posljednjih godinu dana, najčešće putem društvene mreže Twitter.

U pismu, poslanom Komšiću u srijedu, UO BH novinara zahtijeva poduzimanje zakonskih mjera prema savjetniku Hebiboviću, budući da su se njegovi komentari i postovi na društvenim mrežama pretvorili u “ciljanu, organiziranu i dugotrajnu hajku na pojedine novinare i medije, radi njihove profesionalne diskreditacije, rušenja ličnog dostojanstva i ugrožavanja sigurnosti”.

„Sadržaj najvećeg dijela tih komentara suprotan je pravilima profesionalne, pristojne i kulturne javne komunikacije, koju bi morala poštovati osoba na poziciji savjetnika člana Predsjedništva BiH. I ne samo da koristi nepriličan rječnik, savjetnik Hebibović piše najprizemnije laži i uvrede o novinarima i njihovom radu, koristeći pri tom diskriminatornu retoriku, verbalno nasilje i govor mržnje”, upozorava UO BH novinara. 

Iz ovog udruženja podsjećaju kako su ranije reagirali javnim saopćenjem na slične postupke savjetnika Hebibovića, očekujući da će on sam prestati zloupotrebljavati javnu poziciju i kršiti medijske slobode i prava novinara, ili da će Komšić poduzeti zakonske i druge institucionalne mjere koje mu stoje na raspolaganju kao članu Predsjedništva BiH. Navode također kako online nasilje nad novinarima, koje provodi Komšićev savjetnik, predstavlja ozbiljno krivično djelo, klevetu i uvredu, te istovremeno ruši ugled najvišeg državnog organa.

Kako nije bilo nikakve reakcije iz Komšićevog kabineta, o čemu svjedoči nesmanjena hajka savjetnika Hebibovića na novinare i medije u BiH, UO BH novinara se odlučio zatražiti institucionalnu reakciju i njegovo  sankcioniranje.    

BH novinari navode da je njihov zahtjev utemeljen na bh. zakonskom okviru koji štiti profesionalna prava, sigurnost i dostojanstvo novinara, te zabranjuje svaku vrstu nasilja, pa i onog putem društvenih mreža. Naglašavaju kako Hebibović provodi hajku nad novinarima putem Twittera i drugih društvenih mreža tokom radnog vremena, što praktično znači da “iz prostorija Predsjedništva BiH prijeti novinarima, kleveće ih i šalje huškačke i uvredljive poruke”. 

„Vaš savjetnik zloupotrebljava javnu poziciju i IT resurse Predsjedništva BiH kao bi provodio online nasilje nad određenim novinarima i medijima”, ističu iz BH novinara, podsjećajući  kako bi “slično, javno djelovanje osoba na funkcijama plaćenim novcem građana bilo nezamislivo u normalnim, demokratskim državama”, a takva osoba odmah razriješena dužnosti.

Upravni odbor BH novinara zaključuje kako s pravom očekuje da će Komšić najozbiljnije razmotriti neprimjereno i nezakonito postupanje vlastitog savjetnika, te poduzeti mjere propisane bh. zakonima i internim aktima Predsjedništva BiH. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest