Poziv učenicima i učenicama srednjih škola da dostave videouratke na temu nasilja na osnovu spola

Sarajevo, 15.12.2020.- Udruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Medicus Mundi Mediterania, a uz podršku Vlade Katalonije objavljuju poziv za učenike srednjih škola u Kantonu Sarajevo da dostave video snimke na temu prevencije nasilja na osnovu spola.

Ko može učestvovati:

Pravo učestvovanje imaju učenici srednjih škola u Kantonu Sarajevo, pojedinčano ili kao grupa učenika.

1.Uslovi takmičenja

Od svake osobe ili grupe učenika će se prihvatiti samo jedan video snimak. Da bi imali pravo sudjelovati na takmičenju za nagradu, svi učesnici moraju dostaviti kompletne i tačne podatke koji uključuju: ime i prezime osobe ili listu osoba koja čini grupu, razred i odjeljenje, naziv škole iz koje dolaze.

Dostavljanjem video zapisa na takmičenje, učesnik potvrđuje da je dobio pisanu saglasnost od svih osoba čija se slika ili lik pojavljuju na video zapisu (ili od roditelja/zakonskog staratelja te osobe ako je ona maloljetna).

2.Format video snimaka

Video zapisi trebaju biti snimljeni u rezoluciji od najmanje 1280 x 720 piksela, uz orijentaciju „landscape“. Primarni fokus treba da bude vizualna slika, s tim da se može koristiti i muzika ili natpisi ispod slika, narativ ili intervju. Dužina video zapisa ne smije biti veća od 5 minuta.

3.Izbor pobjednika/komisija

Komsiju, koja će vršiti odabir najboljih radova, čine predstavnik Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnik Fondacije lokalne Demokratije i predstavnik Udruženja BH novinara. Komisija u navedenom sastavu će odabrati tri najkvalitetnija rada kao i najinovativniji video.

4.Kriteriji izbora

1.U kojoj mjeri video sadržaj senzibilizira i utiče na prevenciju nasilja na osnovu spola

2.Originalnost/kreativnost (jedinstvenost ideje)

3.Kvalitet video zapisa (stilski prikladan prikaz i izražavanje o zadatoj temi i korištenje više različitih izvora, podataka i istraživanja)

4.Jasnoća poruke (jasno naglašene vrijednosti koje promoviše video snimak)

5.Nagradni fond

Nagrađena će biti četiri najkvalitetnija rada i to:

Prvonagrađeni video u iznosu od 500,00 KM

Drugonagrađeni video u iznosu od 400,00 KM

Treće nagrađeni video u iznosu od 300,00 KM

Najinovativniji video u iznosu od 400,00 KM

Prava i odgovornosti

Pobjednici će organizatorima takmičenja dati odobrenje da video materijal koriste, reproduciraju, redistribuiraju i/ili izlože video materijal bez vremenskog ograničenja u svim medijskim formatima i putem bilo kojeg medijskog kanala, a u vezi sa aktivnostima projekta.

Slanje radova

Radove u odgovarajućem formatu slati na email adresu [email protected], u predmetu navesti „Konkurs za učenike srednjih škola“ i dostaviti u poruci sljedeće informacije: puno ime i prezime, broj telefona škole, email adresu za kontakt, razred, naziv škole.

Radove slati najkasnije do 15.01.2021.

Imena pobjednika će biti objavljena na web stranici Udruženja/udruge BH novinari, kao i na društvenim mrežama krajem januara 2021.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest