EU DisinfoLab: Analiza rodnih dezinformacija tokom pandemije COVID-19

Sarajevo, 08.12.2020. – Lažne informacije tokom pandemije COVID-19 i paralelne infodemije koja je zadesila svijet pokazale su se trajnim, otpornim, strateškim i prilagodljivim. Tokom proteklih mjeseci određene teme su ponovo isplivale na površinu pod krinkom aktuelnih događaja. Istraživači EU DisinfoLaba pratili su kako su ponovo oživljeni i prilagođeni mizogini narativi kako bi se uklopili u pejzaž dezinformacija u vezi pandemijom sa COVID-19, koja je imala negativan utjecaj na ženska prava, a posebno dezinformacija koje se oslanjaju na negativne prikaze žena koje su kružile tokom pandemije.

Neki od glavnih rezultata analize su da je COVID-19 potvrdio tendenciju dezinformacija da se prilagode okruženju na transverzalan način koji utječe na različite zemlje. Također, mizogini narativi imaju tendenciju da proizvedu ili negativnu zastupljenost žena kao neprijateljica i protivnica u javnom prostoru ili prikaz žena kao žrtava, često u namjeri da „poguraju“ društvenu ili političku agendu, a dezinformacije se sistemski koriste za potcjenjivanje političke uloge žena.

Kako je COVID-19 stvorio ekonomske poteškoće koje zahtijevaju hitne finansijske mjere, dezinformacije su nastojale predstaviti političarke kao nesposobne da daju prioritet relevantnim pitanjima i prema tome, nekompetentne za donošenje odluka. Istraživanje je također pokazalo da se mizogine dezinformacije često kombiniraju s različitim temama kako bi se polariziralo javno mnijenje.

Najvažnije preporuke autora analize su prepoznavanje fenomena rodnih dezinformacija, održavanje roda u fokusu prilikom analize dezinformacija, detektiranje manje vidljivih agendi koje se kriju u okviru rodnih dezinformacija i osporavanje dvostrukog standarda u osnovi rodnih dezinformacija. Dezinformacije se poigravaju vjerovanjima koja su prisutna u društvu, pa rješavanje ove vrste dezinformacija zahtijeva i socijalni pristup. I dalje je neophodno pozabaviti se osnovnim uzrocima mizoginije, pored odjeka u informacijskom okruženju.

Analiza je dostupna OVDJE.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest