Postanite mobilni novinar sa diplomom Thomson Media
Thompson Media u Bosni i Hercegovini sprovodi besplatan online kurs i obuku mobilnog novinarstva namijenjenu novinarkama i novinarima elektronskih, printanih i digitalnih medija, kao i studentima završne godine žurnalistike.

Praktična online radionica nudi znanje, podršku i mentorstvo stručnjaka organizacije Thomson Media na BHS jezicima kako bi novinari sa iskustvom unaprijedili tehnike kreiranja visokokvalitetnih video sadržaja.

Pridružite se Aleksandru Manasievu i Norbertu Šinkoviću na besplatnoj online radionici Napredni kurs mobilnog novinarstva koja će se održati od 08. do 12. decembra 2020. godine. Ova radionica će biti organizovana uživo putem online platforme Zoom i omogućit će vam da steknete napredne vještine mobilnog novinarstva, njihovu praktičnu primjenu kroz individualne i grupne vježbe i podršku naših trenera i mentora.

Po završetku online radionice ćete znati da:

 • Koristite naučene tehnike za stvaranje odličnih fotografija pomoću pametnog telefona;
 • Primijenite vještine za pravljenje kratkih video zapisa i foto priča pomoću pametnog telefona;
 • Stvorite atraktivan sadržaj koji angažuje vašu publiku;
 • Koristite aplikacije za snimanje i uređivanje pogodne za iOS i/ili Android uređaje;
 • Prepoznajte formate potrebne za različite društvene medije;
 • Prilagodite snimke snimljene pametnim telefonima različitim društvenim mrežama;
 • Stvorite sadržaj pogodan za gledanje na pametnim telefonima;
 • Koristite vještine za stvaranje uravnoteženog novinarskog sadržaja.

Imate li previše obaveza te nedjelje? Bez brige: iako je predviđeno da radionica traje pet dana, ona je osmišljena tako da vam omogućava da prisustvujete grupnim i individualnim sesijama, ali i da u međuvremenu nastavite sa profesionalnim angažovanjem ili ličnim obavezama:

 • Utorak, 08.12.: Učesnici će imati četiri sata online treninga sa pauzama između sesija i radni zadatak nakon treninga (u prosjeku tri sata).
 • Srijeda-petak: Učesnici će raditi po grupama: Grupa 1, online sesije od 10:00 do 13:00 i Grupa 2, online sesije od 14:00 do 17:00 (vježbe i radni zadaci nakon treninga: oko tri sata)
 • Subota 12.12.: Posljednji dan radionice rezervisan je za pojedinačne sesije usredsređene na montiranje priloga. Svaki od učesnika imat će priliku da sa trenerom i mentorom radi u prosjeku oko 30–45 minuta, dok drugi dio dana može se iskoristiti za samostalan rad na uređivanju priloga. Naši treneri će biti dostupni od 10:00 do 18:00 za pojedinačne sesije u dogovoru sa polaznicima.

Po završetku online radionice: Svi učesnici će imati priliku da se konsultuju sa našim stručnjacima u periodu nakon završetka radionice kako bi na mobilnom telefonu kreirali kvalitetne priče spremne za objavljivanje.

Preduslov za prijavu za radionicu je uspješno pohađanje našeg četvorosatnog početnog kursa mobilnog novinarstva. Da bi se prijavili na ovaj online kurs posjetite stranicu: https://bit.ly/33eOPdE

Način prijave za online radionicu: Da biste se prijavili za naprednu radionicu, popunite obrazac koji se nalazi na ovom linku https://bit.ly/2J1ennW

Rok za prijave je: petak, 04.12.2020.

Za više informacija: ukoliko imate pitanja vezi sa kursom ili radionicom mobilnog novinarstva, ili tehničke probleme obratite se e-poštom: [email protected]

Online kurs mobilnog novinarstva sprovodi Thomson Media u okviru projekta  Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskojkoji implementira BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbHMeđunarodnom federacijom novinaraUnijom evropskih emitera, Centralnim evropskim univerzitetom Medijska asocijacija Jugoistočne EvropeNezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika Makedonije i organizacijama BIRN Albanija i BIRN Srbija.

Izvor: Detektor.ba

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest