Zastupnici Evropskog parlamenta traže poseban paket pomoći PBS u BiH

 

Sarajevo, 24.11.2020. – Evropski parlamentarci su pozvali bosanskohercegovačke vasti da razmotre donošenje posebnog paketa pomoći Sistemu javnog emitiranja (PBS) u BiH, koji će osigurati postojanje ove važne demokratske institucije, posebno u kontekstu trenutne humanitarne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

U pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH, a koje potpisuje 19 zastupnika u Evropskom parlamentu, navodi se kako je Javni RTV servis na nivou države (BHRT) odigrao ključnu ulogu tokom COVID-a 19, informirajući građane o državnim mjerama i službenim objavama kriznih štabova kroz podršku djelovanju medijskog poola i dijeleći izvješaje sa privatnim medijima, te obrazujući djecu i pružajući raznovrstan medijski sadržaj za sve grupe i segmente društva. To je, kažu zastupnici u EP, doprinijelo značajnom porastu publike BHRT-a i povjerenja u ovog emitera, ali i upozoravaju na  pad prihoda ovog javnog servisa za 10 -20 % kao direktnu, ekonomsku posljedicu pandemje.  

„Prihod BHRT-a već je nedovoljan i zbog ostvarenog sporazuma sa samo jednim od tri elektrodistribucijska preduzeća u BiH, i to samo na teritoriji Federacije. Ova teška finansijska situacija se još više pogoršala drastičnim padom prihoda od oglašavanja tokom COVID-a 19 zbog odsustva sportskih događaja i krize. Trenutna situacija ozbiljno ugrožava postojanje BHRT-a i sposobnost emitera da društvu prenosi ono što je u njegovom djelokrugu rada“, ističu evropski parlamentarci.

Oni još jednom podsjećaju na važnu ulogu javnih medijskih servisa za društvo i demokratiju,  naglašenu u različitim instrumentima Vijeća Evrope i Amsterdamskog protokola Ugovora o Evropskoj uniji,  kao i u Preporuci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 1878 (2009) o finansiranju javnog informisanja, u kojoj se pozivaju države – članice Vijeća Evrope da na nacionalnom (državnom) nivou ponovo potvrde „važnost javnog medijskog servisa da odgovori na svoje nacionalne ili regionalne zahtjeve kroz jasnu misiju, održivu strukturu i odgovarajuće dugoročno finansiranje utvrđeno na nacionalnom nivou.“

U obraćanju članovima Predsjedništva BiH, evropski parlamentarci, predvođeni Tanjom Fajon iz Slovenije, još jednom podsjećaju koliko je važna pomoć države u opstanku cijelog sistema javnog emitiranja u BiH, uključujući sva tri javna servisa –  BHRT, RTV FBiH i RTRS.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest