Najava: Predstavljanje izvještaja “Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019”

 

Sarajevo, 16.11.2020. – Udruženje/udruga BH novinari organizuje predstavljanje izvještaja „Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019“, koje će biti održano u petak, 20.11.2020. godine u hotelu „Marriott“ u Sarajevu, sa početkom u 12 sati.

Izvještaj „Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini 2019“ proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene nivoa slobode medija i sigurnosti novinara u BiH. Tokom prezentacije Izvještaja govorit ćemo ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju.

Novinarska udruženja iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija), uz podršku Evropske komisije, udružila su se 2016. u praćenju i unapređivanju nivoa slobode medija i sigurnosti novinara i novinarki u njihovim zemljama, stvarajući tako Regionalnu platformu Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Na temelju zajedničke istraživačke metodologije, posebno razvijene za tu svrhu, ove organizacije svake godine prikupljaju podatke, procjenjuju najnovija zbivanja i uključuju se u zagovaračke aktivnosti kako bi promijenile političko, zakonodavno i institucionalno okruženje u kojem rade novinari/ke i mediji.

Postignuti rezultati u prvom trogodišnjem ciklusu pokazali su da novinarska udruženja u regionu mogu igrati odlučujuću ulogu u zalaganju za veće medijske slobode. Evropska unija prepoznala je ovo postignuće kao ključni korak ka sveobuhvatnoj demokratizaciji balkanskih društava, što je rezultiralo njenom odlukom da nastavi podržavati Regionalnu platformu i narednih godina.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, događaj će biti organiziran tako da će dio učesnika (maksimalno do 12 osoba) biti prisutan na samoj prezentaciji u Sarajevu, a ostali učesnici će nam se obratiti putem Zoom platforme.

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest