Velika analiza BH novinara: Istrage i procesuiranje napada na novinare i medijske radnike u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 01.11.2020. – Drugi novembar se u cijelom svijetu obilježava kao Dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare, a u Bosni i Hercegovini se taj datum dočekuje sa nepromijenjenom situacijom u odnosu na prethodne godine. Učestalo ugrožavanje medijskih sloboda, pritisci, prijetnje i otvoreni napadi na novinare i ostale medijske radnike prisutni su u bosanskohercegovačkoj svakodnevnici, a konkretniji pomaci po pitanju adekvatnog procesuiranja, sankcioniranja ili preveniranja tih pojava nisu napravljeni.

Iako su novinari, medijski radnici i strukovna udruženja upozoravali na potrebu adekvatnijeg rješavanja zakonodavnog okvira, kojim bi se procesuiranje odgovornih za prijetnje i napade na novinare učinilo efikasnijim, izostala je reakcija nadležnih zakonodavnih tijela. Istovremeno je ukazivano i na propuste u poštivanju postojećih zakona, te su brojne prijetnje i napadi na novinare i medijske radnike ostali nekažnjeni.

Predstavnike struke naročito zabrinjava i sve učestalija pojava online nasilja, te rast broja prijetnji koje novinari dobijaju putem društvenih mreža i u komentarima na internet portalima. Autori takvih prijetnji uglavnom ostaju nekažnjeni.

Prema podacima Udruženja „BH novinari“, od početka 2018. do oktobra ove godine evidentirana su 143 slučaja kršenja novinarskih prava, među kojima su i fizički napadi i prijetnje.

Preko Linije za pomoć novinarima u okviru Udruženja „BH Novinari“ zabilježeno je 58 slučajeva kršenja prava novinara u 2018. godini, uključujući šest slučajeva fizičkog napada, 17 slučajeva prijetnji i devet slučajeva političkog pritiska. U 2019. godini je Udruženje „BH novinari“ zabilježilo 56 slučajeva kršenja prava novinara, uključujući devet slučajeva fizičkih napada, 21 prijetnju, od čega osam prijetnji smrću i deset slučajeva političkih pritisaka. Od početka 2020. registrirano je 29 novih slučajeva. Institucija ombudsmena za ljudska prava je u 2019. godini zaprimila 18 žalbi novinara, u odnosu na devet iz 2018. godine.

Dosadašnja sudska praksa, kada je u pitanju procesuiranje napada, rezultirala je osjećajem nesigurnosti i nezaštićenosti kod novinara i medijskih radnika u BiH.

Kompletnu analizu autora Nedima Pobrića, zajedno sa pregledom najpoznatijih slučajeva napada na novinare u BiH posljednjih godina, čitajte OVDJE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest