Radionica BH novinara: Medijsko izvještavanje o ratnom naslijeđu i procesima pomirenja u BiH

Sarajevo, 16.10.2020. – „Medijsko izvještavanje o ratnom naslijeđu, suđenjima za ratne zločine i procesima pomirenja u Bosni i Hercegovini“ tema je dvodnevne interprofesionalne radionice koja će biti održana u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. oktobra, u hotelu Pino Nature na Trebeviću, u organizaciji Udruženja BH novinari.

Radionica je namijenjena medijskim profesionalcima, predstavnicima pravosudnih institucija i policije, a implementira se u okviru projekta Vijeća Evrope – Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX).

Među glavnim ciljevima radionice su postizanje boljeg razumijevanja profesionalnih i etičkih standarda i obaveza novinara u izvještavanju o ratnom naslijeđu, suđenjima za ratne zločine, doprinos medija procesima suočavanja s prošlošću, pomirenju i izgradnji tolerantnog društva, kao i poboljšanje razmjene informacija između medija i pravosudnih institucija u vezi sa suđenjima za ratne zločine koje se mora temeljiti na krivičnim zakonima BiH, pravu javnosti na informiranost te zaštiti dostojanstva i prava žrtava, njihovih porodica i svjedoka.

Učesnici radionice – novinari, urednici, studenti novinarstva, lokalne nevladine organizacije i udruženja, sudije, tužitelji, odvjetnici, policajci, predstavnici međunarodnih organizacija – razgovarat će i o primjeni standarda i preporuka Vijeća Evrope i Evropske unije za novinare i medije koji izvještavaju o ratnim sukobima, postkonfliktnim i tranzicijskim društvima, te o tome doprinose li mediji suočavanju s prošlošću na sveobuhvatan, profesionalan i human način.

Radionica će biti održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera zaštite i preporuka nadležnih institucija u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest