Raspisan konkurs za novinarsku nagradu ‘Srđan Aleksić’

Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira raspisali su Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Na konkursu mogu učestvovati organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, koje do 31. oktobra 2020. godine pošalju prijedloge emisija, medija ili novinarki koji profesionalno i u kontinuitetu izvještavaju o marginaliziranim grupama u bh. društvu i time doprinose rješavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Nagrada promovira i daje dodatnu motivaciju novinarima i novinarkama, emisijama i medijima koji na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu.

Novinarska nagrada Srđan Aleksić dodijelit će se 10. decembra povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Organizatori su pozvali sve organizacije civilnog društva, posebno one koje predstavljaju marginalizirane grupe ili se bave zaštitom i promocijom prava marginaliziranih i ranjivih grupa da se prijave na Konkurs i time podrže novinare koji promoviraju društveno odgovorno novinarstvo.

– Podržite novinare koji razumiju značaj  i snagu riječi izrečene i napisane u javnom prostoru i takvoj riječi pristupaju sa odgovornošću koja ona sa sobom nosi, takvu riječ koriste da doprinesu razvijanju svijesti javnosti o kršenjima ljudskih prava, ali i promociji pozitivnih narativa i tema koje nas spajaju, čine boljima i daju nam motivaciju da budemo dio pozitivnih promjena, a ne onih koje stvaraju razdor među nama – piše u pozivu.

Dovoljno je kratko obrazložiti zašto novinar, emisija ili medij zaslužuje ovu nagradu, i najmanje dva priloga/teksta. Pored udruženja građana, koji mogu predložiti novinare, emisije i medije, novinari i novinarke se mogu direktno prijavljivati na Konkurs.

Ova nagrada novinarima i novinarkama mnogo znači iz nekoliko razloga, prije svega što nosi ime istinskog heroja Srđana Aleksića, čije ime simbolizira građansku odgovornost i hrabrost, humanost i solidarnost.

Nagrada je također specifična jer treće osobe, odnosno nevladine organizacije, nominiraju novinare za priznanje. I na kraju ova nagrada je postala tradicionalna jer se dodjeljuje po deseti put ove godine i po mnogima je najznačajnija novinarska nagrada u Bosni i Hercegovini.

Prijave se šalju na e-mail adresu [email protected] ili na adresu: Helsinški parlament građana Banjaluka, Bana Lazarevića 21. 78000 Banja Luka.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest