Ustavni sud pozvao novinare na korištenje izvještaja o praksi sudova
Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i autori publikacije o praksi sudova o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti te slobodu izražavanja pozvali su novinare i medije da se koriste publikacijom u kojoj se iznose primjeri sudske prakse o slobodi izražavanja.
 

Izvještaj “Praksa sudova u Bosni i Hercegovini u pogledu prava na slobodu i sigurnost ličnosti i prava na slobodu izražavanja” prvenstveno je namijenjen sudijama svih redovnih sudova i tužiocima, a u dijelu koji se odnosi na član deset Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama autori “gaje nadu” da će publikaciju koristiti i novinari koji su “svakako na granici slobode informiranja i povrede prava ličnosti”, stoji u izvještaju.

“Bilo bi dobro da ga koriste novinari i mediji, jer se velik dio odnosi na prava i dužnosti medija, kao što je prenošenje tačnih informacija”, kazala je Sevima Sali-Terzić, viša pravna savjetnica u Ustavnom sudu BiH, u svom predstavljanju izvještaja.

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko M. Knežević rekao je da se “Ustavni sud prema medijima obraća kao prema saradnicima i ovo je poziv da se prema profesionalnim medijima ponašamo profesionalno”.

Ovaj izvještaj je pripremljen na osnovu pregleda oko 150 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i 120 odluka redovnih sudova koje su donesene u periodu od 2015. do 2019. godine.

Kroz ovaj izvještaj se navodi da je od ukupno 81 odluke koju je donio Ustavni sud utvrđeno kršenje u njih 19 po članu deset Evropske konvencije.

Član deset Evropske konvencije osigurava svim ljudima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo obuhvata slobodu vlastitog mišljenja, primanja i saopćavanja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice.

Izvještaj navodi da je od ukupno 327 predmeta utvrđeno kršenje člana pet Evropske konvencije koji se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost u njih 66 u periodu od 2015. do 2019. godine.

Članom pet Evropske konvencije svako ima pravo na slobodu i sigurnost ličnosti. Njime se osiguravaju prava koja se odnose na pritvaranja, saznanja o razlozima i određivanju pritvora, prava na pokretanje postupka, kao i na odštetu.

Na predstavljanju izvještaja obratili su se Matthew Field, britanski ambasador, i Biljana Braithwaite, menadžerka Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, koji su kazali kako vjeruju da će ovaj izvještaj biti od koristi svim pravosudnim organima, ali i medijima.

U dijelu predviđenom za diskusiju, novinar Marko Divković ispred Udruženja “BH novinari” tražio je komentar o mišljenju Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), objašnjenom na stranici udruženja, o novinarskom snimanju bez odobrenja. Divković kaže kako smatra da novinari trebaju imati mogućnost objavljivanja takvog sadržaja.

Predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević je rekao kako se radi o vlastitom stavu Tegeltije.

“Dokle god ja odgovaram kolegama sudijama, ja nemam lični stav o tome, osim onog kojeg Ustavni sud ima, a o tome još nije raspravljano”, kazao je Knežević.

Izvještaj je dostupan na stranici Ustavnog suda 

Izvor: Detektor.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest