RSE ponovno pokreće servis u Mađarskoj zbog pada slobode medija

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) koji je zatvoren nakon završetka hladnog rata, pokrenut je 8. septembra kao odgovor na nagli pad medijskih sloboda u toj zemlji.

– Vrlo smo uzbuđeni zbog povratka u Mađarsku s najmodernijim programom i potpisom RFE/RL da služi javnom interesu u izvještavanju o problemima za koje naša publika kaže da su najvažniji. Imamo izvanredan tim lokalnih novinara i oni su odlučni da budu izvor za pouzdane, nepristrane vijesti – kazala je vršiteljica dužnosti predsjednika RFE/RL Daisy Sindelar.

Mađarski servis vodi Gyula Csák, bivši novinar i urednik panevropske mreže Euronews te producent i mađarski dopisnik za BBC. Csák je također radio kao viši izvršni direktor vijesti u brojnim mađarskim medijima.

RFE/RL najavio je svoje planove za Mađarski servis u jesen 2019. godine kao odgovor na dramatično sužavanje medijskog prostora u zemlji – što se odražava u padu na 89. mjesto Svjetskog indeksa slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2020. godinu.

Tokom posljednjih deset godina, vlada premijera Viktora Orbana preuzela je kontrolu nad većinom medija u zemlji direktno ili indirektno. Javne televizijske i radio stanice te državna novinska agencija prešle su pod vladinu kontrolu 2011. godine.

U 2019. godini oko 500 privatnih medija koncentrirano je u Srednjoevropsku zakladu za štampu i medije (KESMA), koja je usko povezana s Orbanovom vladom.

Prvotni Mađarski servis RFE/RL, poznat kao Szabad Európa Rádió, djelovao je iz Münchena za vrijeme hladnog rata i zatvoren je 1993. godine.

Povratak RFE/RL u Mađarsku označava treći ponovni ulazak u zemlju koja je članica Evropske unije. RFE-RL je u 2019. godini otvorio nove biroe u Bugarskoj i Rumuniji, zemljama poput Mađarske, u kojima je emiter imao ključnu lokalnu ulogu tokom hladnog rata.

Izvor: Radio Slobodna Evropa (RSF)/Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest