Vlasti Bjelorusije oduzele akreditacije stranim novinarima koji su izvještavali s protesta

Foto: Jigsaw Medical,

Od početka protesta u Bjelorusiji oduzete su akreditacije 19 stranih novinara, a zabilježena su brojna hapšenja novinara i masovno blokiranje rada medija.

Vlasti Bjelorusije oduzele su u subotu akreditacije stranim novinarima koji su izvještavali sa protesta nastalih zbog rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji, prenosi Reuters. Kako se navodi, Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije je takvu odluku donijelo zbog “sigurnosnih razloga”.

Iz Udruženja novinara Bjelorusije (BAJ) je za CNN potvrđeno da je riječ od 19 stranih novinara, a odluka je, kako piše The Guardian, nastala nakon što su u Bjelorusiji najavljeni novi veliki protesti koji zbog rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji traju od 9. avgusta ove godine.

Prema podacima Udruženja novinara Bjelorusije akreditacije su, između ostalih, oduzete novinarima njemačke televizije ARD, BBC-a, Radija Slobodna Evropa, Reutersa, Agencije France-Presse (AFP), Associated Pressa (AP) i drugim. Osim oduzimanja akreditacija, udruženje je od izbornog dana u Bjelorusiji zabilježilo i masovno blokiranje rada medija, kao i veliki broj hapšenja novinara, gdje je samo u četvrtak prošle sedmice uhapšeno 47 domaćih i stranih novinara koji su izvještavali sa protesta.

Među posljednjim uhapšenim novinarima u Bjelorusiji su i trojica novinara njemačke televizije ARD kojima su dan nakon hapšenja oduzete akreditacije, piše Evropska federacija novinara. Akreditacije su im, kako se navodi, oduzete zbog osiguravanja informacijske sigurnosti zemlje, a optuženi su za “aktivno učešće u masovnoj akciji”. Evropska federacija novinara također piše da su dvojica od navedenih novinara ruski državljani koji su nakon provedene noći u pritvoru deportovani u Rusiju i kojima je ulazak u Bjelorusiju zabranjen narednih pet godina.

Evropska federacija novinara navodi i da su iz bjeloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova negirali hapšenje novinara, uz objašnjenje da su željeli provjeriti da li novinari imaju validne akreditacije koje im omogućuju novinarski posao.

Za oduzimanje akreditacija stranim novinarima u Bjelorusiji, predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregard kaže da je riječ o ekstremnim mjerama, te da akreditacije ne bi trebale služiti kao alat za kontrolu sadržaja i ograničavanje protoka informacija.

Na posljednjim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, oko 80 posto glasova dobio je Aleksandar Lukašenko kojem je ovo šesti mandat kao predsjedniku te zemlje. Lukašenko je predsjednik od 1994. godine, a 2004. godine ukinuto je ograničenje predsjedničkog mandata. Protivnički kandidati izrazili su nezadovoljstvo zbog rezultata, a hiljade ljudi je izašlo na proteste.

Izvor: Media.ba ReutersCNNEFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest