Do sada dvoje novinara oboljelo od koronavirusa u BiH

Foto: FENA

Novinari su u svakom trenutku, obavljajući svoje radne zadatke, a to je pravovremeno izvještavanje javnosti, na prvim linijama. Tako je i za vrijeme pandemije koronavirusa.

Iz Udruženja BH Novinari apeliraju na zaštiti novinara. Do sada je test na koronavirus obavilo desetak medijskih radnika, a pozitivno je, bar po zvaničnoj statistici, bilo dvoje, novinar iz Banje Luke i novinarka iz Kaknja.

Novinarka kakanjske IC televizije Dženita Kurešepi smještena je prošle sedmice u izolatorij Kantonalne bolnice zbog infekcije koronavirusom. Od Covida-19, kaže, vjerovatno je oboljela na terenu, ali ne zna gdje jer među njenim kontaktima, niko nije pokazivao znakove zaraze.

– Možda što radim taj posao i svaki dan radimo izvještaje o tome, bila sam svjesna da je to. Čuvala sam se, ali ne znam kako sam virus „zakačila“. Vjerovatno ni taj koji mi je prenio virus nije svjestan da je pozitivan, jer vjerovatno nema simptome. Odgovornost zbog toga što se mi toliko krećemo, imamo ne samo prema sebi, nego za druge kojima smo mogli prenijeti virus, kao i za naše porodice – kaže Dženita.

Novinari su i tokom pandemije koronavirusa na prvim linijama, nastojeći pravovremeno donijeti važne i svježe informacije javnosti. To znači da su sve vrijeme direktno izloženi mogućnosti da se i sami zaraze.

– Udruženje BH novinari je tokom pandemije izazvane koronavirusom radilo na pomoći novinarima. To se prvenstveno ogledalo kroz podjelu zaštitnih maski, koje su besplatno dodijeljene od nekoliko kompanija iz naše zemlje, ali i otvaranjem internet linije za psihološku pomoć novinarima. Bilo bi dobro kada bi se inicirao zahtjev, recimo prema Institutu za zdravlje i sigurnost hrane da se novinarima omogući besplatno testiranje na koronavirus – kazala je potpredsjednica Udruženja BH Novinari Velida Kulenović.

– Ono na čemu treba insistirati, s obzirom na veliki novac koji je tokom pandemije uložen u zdravstveni sistem i prevenciju širenja virusa, jeste nabavka zaštitne opreme za novinare i češća dezinfekcija radnih prostorija u medijskim kolektivima – mišljenja je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Svakom zahtjevu novinara za testiranjem, nakon što su u radu došli u kontakt sa zaraženim osobama ili imaju simptome, do sada je udovoljeno. Zdravstveni sistem, međutim, i sam ima problema s nabavkom zaštitne opreme. Zato i za sada, preporuka kao i svima…

– Zadnjih šest mjeseci nisam se ni ja testirao, jer nije za to bilo indikacija. U onom momentu kad budu postojale indikacije kod mene ili bilo koga od vas, sigurnosno ćemo vi ili ja biti testirani – ističe predsjednik Kriznog zdravstvenog štaba i ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić.

– Potreban je maksimalan oprez, održavanje distance, nošenje maske, dezinfekcija odjeće i ruku. To preporučujem svima, pa i novinarima – kaže infektorolog dr. Ednan Drljević.

Od početka pandemije koronavirusa, dva se su novinara, barem po zvaničnim informacijama, liječila od infekcije koronavirusom, jedan iz Banjaluke i drugi iz Kaknja. Jedan se izliječio, a Dženita čeka na otpusnicu sa Infektivnog odjela zeničke bolnice. Kolegama svakodnevno piše putem Facebooka.

Izvor: ZenicaInfo/Sanja Stević/Analiziraj.ba 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest